Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
30. november 2014, 17:13

Millist vitamiini vajab peenis just praegu? (44)

 

Põhjamaades möödub pool aastast vähemal või rohkemal määral pimeduses ning see tähendab, et eestlastel napib päikesevitamiinina tuntud D-vitamiini. Madal D-vitamiinitase organismis paljude muude hädade kõrval kaasa tuua ka erektsioonihäired.

Vähemalt nii kinnitavad Itaalia teadlased. Sellele järeldusele jõudmiseks uurisid nad 143 erektsioonihäiretega meest ning leidsid, et pea pooled neist meestest vaevlevad D-vitamiini puuduses. Vaid ühel erektsioonihäiretega mehel viiest vastas vitamiinitase normile, vahendav Men's Health. Tõsisemate erektsioonihäiretega meestel oli D-vitamiini tase organismis keskmiselt 24% madalam kui neil, kelle potentsiprobleem oli pigem kergem.

Teadlased seletavad seda sellega, et puudulik D-vitamiini tase võib tõsta vabade radikaalide ehk superoksiidide tootlust. Need omakorda kahandavad veresoonte korrektset tööd mõjutavate lämmastikoksiidide teket. Lämmastikoksiid nimelt soodustab veresoonte lõdvestumist, mis suurendab tavatingimustes verevarustust ja põhjustab erektsiooni. Ilma vajaliku koguse lämmastikoksiidita ei pruugi veresooned aga lõõgastuda ning tulemuseks ongi erektsioonihäired.

Ehk siis, kui teil on praegusel ajal erektsioonihäired, siis on viimane aeg pöörduda arsti juurde selgitamaks, kas selle põhjuseks võib olla madal D-vitamiini tase. Ning tegelikkuses võiks D-vitamiini toidulisandina tarvitada ka erektsioonihäirete ennetusmeetmena, see mõjub pimedal ajal hästi ka tervele ülejäänud organismile.