Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
2. detsember 2014, 09:05

Kümme nippi talvedepressiooni ennetamiseks (1)

Selles, et aastaaegade vaheldumisega tekivad muutused ka inimeste tujus, energilisuses, unevajaduses ja toitumiseelistustes, pole mitte midagi imelikku. Kuid just sügisel ja talvel tunduvad need muutused olema eriti kontrastsed ning võivad seetõttu kaasa tuua depressiooni.

Kontrastsed tunduvad need muutused olema seetõttu, et vaatamata madalamale energiatasemele ning suuremale unevajadusele nõuab ümbritsev elu oma ning kõike tuleb teha samas tempos, kui valgematelgi aastaaegadel. Sügisel ja talvel seetõttu tekkinud sisemised pinged pühib kevad kui nõiaväel, kirjutab Health.com ja annab kümme nõuannet, mis aitavad energiat ja rõõmu päevadesse tuua ka pimedamal perioodil.

Rohkem valgust! Tõmba kardinad ja rulood akende eest ning lase rohkem valgest tuppa. Leia oma kodus mõnus koht, kus saad päikeseenergia ammutamiseks istuda või lamada. Püüa looduslikust päevasest valgusest võtta maksimumi.

Vähenda kohustusi, mis lisavad su ellu stressi. Püüa endale selgeks teha, mis on need asjad, mida peab tegema ja mis sulle ka midagi pakuvad ning püüa rohkem nendega tegeleda.Püüa leida hetki puhkuseks. Kuigi tihe töögraafik aheldab su laua ja arvutiekraani taha, püüa siiski leida hetki puhkuseks ja millegi meeldiva tegemiseks. See annab jaksu pärast tööga edasi tegeleda.

Naudi päikesetõusu ja loojangut. Päikesetõus ja –loojang annavad inimestele energiat tänu oma erksatele värvidele. Päikesetõusu ajal on hea teha ka plaane eelolevaks päevaks.

Ole tänulik. Pimedal ajal on lihtne kulm kortsus ringi käia, kuigi põhjust tänulikkuseks on igal sammul. Tunne rõõmu kaminasoojusest, aroomikatest soojadest toitudest-jookidest, oma lastest või lemmikloomadest, kaunist talvepäevast.

Hoia keha aktiivsena. Igapäevasesse rutiini on hädavajalik lisada tegevusi, mis hoiavad keha aktiivsena. Talveperioodi sobib hästi näiteks jooga. Kuid isegi viis minutit kõndimist õues elavdab keha, vereringet ja vaimu. Karge õhk ja looduslik valgus teevad lisaks ka tuju paremaks ja annavad energiat.

Veeda aega koos sõpradega. Talveperioodil on eriti oluline sõpradega suhtlemine, olgu selleks siis ühine pidu või talvematk. Kui suvises kiirustamises on sõbrad jäänud hooletusse, on viimane aeg suhted taastada!

Lõõgastu. Soe vann või dušš annavad kehale soojust ja mõjuvad lõõgastavalt.

Naudi sooje toite ja jooke. Keha ihkab talveperioodil soojust, sestap oleks kaval süüa soojendavaid toite – supp, tee ja tšillirohked road annavad sisemist soojust ja rahulolu.

Otsi abi psühholoogilt. Kui sa oled kogenud varasemalt sügisel või talvel meeleolumuutusi, oleks mõistlik oma olukorda mõne spetsialistiga arutada. Tema oskab soovitada, kas nende seljatamiseks võiks olla abi toidulisanditest või valgusravist.