Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
1. detsember 2014, 09:05

Miks nutmine on tervisele hea?

Ühel hetkel kuhjub kõik: ülemus karjub su peale, auto läheb katki ja lisaks lööd veel ka varba siniseks. Enne, kui pisarate peatamiseks huulde hammustad, mõtle sellele, et nutmine võib ka tervisele hea olla.

Kuidas, tuletab meelde portaal Health.com.

Nutmine aitab stressi leevendada. Nutt eemaldab kehast mangaani – tuju muutvat mineraali. Mangaani sisaldus on pisarates nimelt 30 korda suurem kui veres. Mõistagi on ka paremaid stressileevendusviise kui nutmine, kuid mõnikord on see ainus ja kiire käepärane lahendus.

See aitab tugevdada suhteid. Uuringud näitavad, et kui sõpradega korraldatud veiniõhtul valatakse pisaraid, on hiljem sõprussuhted tugevamad. Kui on häid sõpru, on ka tervislik seisund igas mõttes parem.

See parandab tuju. Nagu emad on ikka öelnud: vahel lihtsalt pead nutma. Paljud uuringud on leidnud, et inimesed tunnevad end nii füüsiliselt kui psühholoogiliselt pärast nutmist paremini. Miks? Teadlaste arvates aitab nutt loputada kogu sisemist süsteemi ning sellega kaasneva vaimse vabanemisega seotud emotsioonid aitavad valusates olukordades toime tulla.