Molutamispäevad aitavad meil asju läbi mõelda ning edaspidi efektiivsemalt tegutseda ja ennast veelgi paremini teostada.Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
7. detsember 2014, 10:02

Artikkl ilmus esmakordselt 2010. aasta Tervis Plussis.

7 võtet enda tervislikumaks juhtimiseks (2)

Täna on suurepärane päev. Lihtsalt fantastiliselt hea päev selleks, et vähendada praegusest hetkest alates oma distressi ehk pahapainet. Pakun selleks välja seitse ideed – kui soovid, võta nad kõik kasutusele, kui tahad, vali välja just need, mis sobivad sulle kõige paremini.

1. Kirjuta tegevused üles. Kui sageli juhtub, et keskendud mingile toimingule ja avastad end äkki uitmõttelt? Oled just parasjagu süvenenud kirjatöösse ja järsku haarab üha rohkem tähelepanu mõte sellest, kas kõik talveriided on ikka olemas? Ikka tuleb ette – see on ju inimlik.

Aga uitmõtted tekitavad stressi. Me ei suuda keskenduda ning seetõttu ei jõua asju piisavalt kiiresti valmis.

Lihtne võte: kirjuta vajalikud tegevused üles. Võta selleks väike märkmik. Kui peas hakkab tiirutama mõte mõnest tegevusest, pane see kirja. Kord päevas otsustad, mida ülesmärgitud asjadega peale hakata.

2. Planeeri pool päevast. Näen alailma oma koolitustel inimesi, kes kurdavad, et kõike ei jõua kunagi tehtud. See on paratamatus. Vanasti öeldi, et meil maal ei lõpe töö kunagi. Ega meil linnas ka töö otsa saa.

Kui arvestad ootamatuste ja üllatustega, saad tehtud märksa enam, sest ümberplaneerimisele kulub vähem aega. Üldjuhul ei maksa planeerida üle poole oma päevadest, aga kui kavandad igasse päeva kolm tegevust, mille hiljem kindlasti ka ära teed, on kõik väga hästi.

3. Vaata päevad ja nädalad üle. Igal õhtul lasen kiiresti silme eest läbi möödunud päeva ning leian vähemalt ühe tegevuse, mille eest end kiita. Nüüd vaatan läbi homse ning panen paika kolm asja, mille kindlasti korda ajan, mis tahes ka ei juhtuks. Vajadusel kirjutan need tegevused üles.

Kord nädalas võtan tunnikeseks aja maha ning vaatan päev päeva haaval läbi möödunud nädala – uurin, mida juhtus igal päeval sellist, mille üle mul on väga hea meel. Kui seitsmel päeval jõudsin väikeste võitudeni, siis nädal tervikuna on ju suurepärane! Seejärel uurin järgmist nädalat ja otsustan, milline on iga päeva kõige olulisem tegevus. Vajadusel panen need kirja.

Pärast sellist puhastumist väheneb stress tunduvalt, sest tean, et mul läheb hästi ning see jätkub nii ka järgmisel nädalal.

4. Pea kinni Burt Goldmani reeglitest. USA eneseabiguru ja joogaõpetaja Burt Goldman õpetab meile nelja suurepärast reeglit.

Esimene: tee neid asju, mis sulle meeldivad.

Teine: kui sulle midagi ei meeldi, ära tee.

Kolmas: kui sa siiski pead midagi korda ajama, siis muuda seda tegevust.

Neljas: kui sa tegevust muuta ei saa, muuda oma suhtumist, sest 90% sellest, kuidas me maailma vastu võtame, sõltub meist endist, mitte maailmast.

5. Tee iga päev trenni. Võta iga päev kas või paarkümmend minutit trenni tarvis: jookse, võimle, harrasta aeroobikat, tantsi, mängi palli, tee mõnuga füüsilist tööd. Füüsiline koormus vallandab endorfiinide voo ning aitab end märksa mõnusamalt tunda, parandab tervist ja annab energiat, et olulised asjad ära teha.

6. Võta molutamiseks aega. Fred Jüssi kirjutab oma raamatus "Mister Fred", et vajame aega molutamiseks. Kanada eneseabiõpetaja Robin Sharma küll seda, eesti keelele ainuomast sõna ei kasuta, kuid edastab sama sõnumi: võta aeg-ajalt üks töine päev vabaks, et olla iseendaga. Mine muuseumisse, vaata kunstinäitust, kuula väärt kontserti või naudi head filmi või teatrietendust. Lõunata koos mõne sõbraga, keda pole ammu näinud, või tutvu võhivõõraste inimestega. Mõtle rahulikult oma mõtteid ja kogu ideid.

Sellised molutamispäevad aitavad meil asju läbi mõelda ning edaspidi efektiivsemalt tegutseda ja ennast veelgi paremini teostada.

7. Naerata. Nüüd ja praegu. Mine peegli ette ja vaata endale kavalalt silma. Vea suunurgad veidi ülespoole, natuke veel, veel veidi... Naerata endale. Ja maailm muutuski juba paremaks ja mõnusamaks elamise kohaks. Just selliseks, nagu ta tegelikult on.