Foto: ALDO LUUD
Hea nõu
4. detsember 2014, 11:02

Artikkl ilmus esmakordselt 2010. aasta Tervis Plussis.

Hea nõu: kuidas suusatalveks valmistuda? (1)

Saapad

Tippklassi saabastes on kasutatud palju süsinikku, mis muudab need jäigaks ja kergeks.

Paraku just nende omaduste tõttu ei pruugi nood saapad olla tavalisele suusasõbrale kõige mugavamad ega soojemad, sest neid pole nii palju polsterdatud. "Põhirõhk ei ole mitte niivõrd mugavusel, kuivõrd maksimaalsel jõuülekandel," täpsustab Aivo Liiv.

Harrastaja jaoks on suusasaabaste valikul tähtsaimad kriteeriumid mugavus ning kaitse niiskuse ja külma eest.

Kuigi eri sõidustiilide harrastamiseks on erinevad saapad (suurim vahe on uisustiilisaapa jäik tald, jäik hüppeliigesetugi, mis fikseerib jala), on ka siin võimalik teha kompromiss ning valida mõlemaks sõiduks sobiv kombisaabas.

"Head kombisaapad on nagu uisusaapad, neisse on ehitatud väike hüppeliigesetugi, kuid nad on pehme tallaga, mis paindub nn klassikaliigutust tegema. Kombisaapad jäävad proffide ja tõsiste harrastajate ning rahvamaailma vahepeale. Kompromissi tehakse siin sagedamini kui suuskade valikul," teab Aivo Liiv.

Suusakepid

Keppide headust hinnatakse nende jäikuse ja kaalu järgi.

"Jäigemate keppidega tõugates suudab inimene koondada jõu ühte kohta. Kui kepp n-ö paindub läbi, läheb pool jõudu kusagile mujale," selgitab Aivo Liiv. Kõige kergemad kepid on jällegi valmistatud süsinikust. Paraku võib aga jäik kepp mõne õnnetu löögi tõttu, näiteks stardirüseluses, murduda. "Õnneks tuleb kepilõhkumisi siiski suhteliselt harva ette," rahustab Aivo Liiv.

Süsinikkeppidest vastupidavamad ja purunemiskindlamad on alumiiniumkepid, mis on samuti võrdlemisi kerged ja hinnalt soodsamad. Siiski painduvad need rohkem ning osa tõukejõust läheb kaduma.

Odavamast hinnaklassist leiab klaasfiiberkiust suusakeppe, mille põhimiinused on raskus ja läbipaine. Suusakeppe valides võiks veel jälgida, millisest materjalist on käepide. Korkkäepide on plastmaterjalist tunduvalt kergem ja soojem. Käerihmade pikkus võiks olla reguleeritav, hea on krõpsuga kiirkinnitus.

Riietus

Liibuvad suusakombed, nagu Veerpalud-Maed kannavad, on mõeldud võistlusoludesse, kus palju higistatakse. Tavatreeningul võtaks külm niisuguses riietuses sõitja lihtsalt ära. Nende kombede kasuks räägib aga väike tuuletakistus, mis laskumistel laseb erilist hoogu nautida ning muidugi aega võita. All kantakse enamasti tuulekaitsega sooja pesu.

Suusatreeningule ja harrastamiseks on mõeldud suusadressid, mille alla pannakse soe pesu ning kui ilm on külmem, siis ka soojendav fliis või niiskust juhtiv pikkade varrukatega paksem särk. Hea suusadress on hingav, esimene pool on tuulekaitsega materjalist, tagumine aga venivast polüestrist, mis juhib higi kiiresti välja.

Suusadress võiks olla veekindel, kõrge kaelusega ning venivate või reguleeritavate mansettidega. Parematel dressidel on ka osa õmblustest teibitud, et vesi sisse ei pääseks. Soodsamad suusadressid on tavaliselt üleni ühest materjalist, polüestrist või puuvillase voodriga ja tihti vetthülgavast materjalist, kuid väiksema hingavusega.