LUST: Kes tahab tööpäevapinget välja elada suusarajal, saab juba abi näiteks Nõmme spordikeskusest. Foto: Mati Hiis
Talisport
2. detsember 2014, 07:00

Kus saab suusatada? (6)

Eile Eestit näpistanud pakane jagas inimesed kahte leeri: ühed unistasid palmisaarest ja nõustusid A-Rühmaga, kes laulis kunagi: "Kuradi külm on!", teised otsisid kapist välja suusad-kepid, et nautida talvemõnusid.

Õhtuleht võttis asjaks spordikeskuste esindajate käest uurida, kus Eestis juba detsembri alguses suusatada saab. Nii nagu poeketid oma jõuluallahindlustes, peame aga meiegi hoiatama, et pakkumine kehtib, kuni kaupa jätkub: käesolev nädal toob taas mitmele poole plusskraadid, mis võivad lumeolusid märgatavalt kehvemaks muuta.

Tehvandi: Eesti talispordimekas käib tihe askeldamine. "Iga päev veetakse lund laiali ja tehakse rada," sõnati administratsioonist. Pool nädalat tagasi oli Otepääl maas vaid kilomeetrine suusarada. Eilseks oli see pikenenud kolmandiku võrra ning täna või homme peaks avatama veel ohtralt lisameetreid.

Nõmme: "Meil on juba nädal aega saanud treeningusuusaga loodusliku lume peal suusatada," räägib Toomas Klasen. Avatud on terve Harku ring. "Aga seal on paremaid ja halvemaid kohti." Kõrgeim rajakvaliteet on Trummi nõlvade all ja Harkus. Käib ka usin kunstlume tootmine, kuid seda varutakse lähenevate sulailmade tarbeks.

Pirita: "Lund ei ole ja toota ei saa, sest kolmapäevaks lubatakse Tallinna seitse kraadi sooja," ütles Aavo Aunroos, et teises pealinna otsas veel suusarõõme nautida ei saa. Eile toodeti küll piisavalt palju tehislund, et katta laste kelgumägi, ent korraliku suusaraja mahasaamiseks on tarvis pooltteist nädalat viie või enama miinus-kraadi juures.

Kõrvemaa: "Praegu saab sõita vabatehnikas poolteise, kolme ja viie kilomeetrisel rajal mitte kõige uuema suusaga. Klassikajäljeks on lund veel veidi vähe," teatati Kõrvemaa infotelefonilt. "Nädalavahetusel käisid suusatajad igatahes rajal ja olid üllatunud, kui hea see juba oli."

Kääriku: Kristiina Kopli: "Käärikul on praegu ikka väga vähe lund, radasid pole ja suusatada ei saa. Esimesed suusajäljed on muidugi metsa all maas, aga neid ei saa radadeks pidada: lumekihi paksus on umbes kaks sentimeetrit ja hein paistab läbi."

Haanja: "Lumega on kehvad lood," tõdeb Urmas Veeroja, et korralikud rajad saab valmis teha alles siis, kui loodus kunstlumemasinatele appi tuleb. Maa must siiski pole: "Lapsed saavad liikuda."

Jõulumäe: Pärnumaal saab kevadeti Eestis kõige kauem suusatada, ent selleks on vaja rajad väga korralikult ette valmistada. Praegu pole Jõulumäelt talvemõnusid otsida mõtet: "12. detsembril hakkame (hoitud lume – toim) hunnikut laiali vedama. 18. või 19. peaks esimene suusaring valmis olema," sõnas keskuse juhataja Enn Tasalain.

Valgehobusemäe: "Meil saab vabatehnikas suusatada looduslikust lumest kolme ja viie kilomeetri pikkustel radadel," anti Järvamaalt teada. Ka kunstlumekahurid teevad usinasti tööd, ent nende prioriteediks on praegu lumelaua- ja kelgunõlv. Klassikajälg jääb ilmselt ootama järgmist külmalainet.

Holstre-Polli: "Lund on meil vähe," kõlab keskuse tehnilise direktori lühike kokkuvõte. Maa on valge ja esimene rajapõhigi valmis. "Kui juurde sajaks, võiks juba kehvema suusaga peale minna." Ilmataat ennustab aga pigem sula kui lumesadu.

Mammaste: Taavi Nagel võtab seisu lühidalt kokku: "Praegu ei saa midagi teha. Põlva kant on lume koha pealt suhteliselt nigelas seisus ja kunstlund pole ka veel tootma hakatud."