Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
2. detsember 2014, 16:29

Mandariiniaeg on käes: kuidas vältida puuviljahooajaga kaasnevat oksendustõbe? (4)

Aastaid on Eesti epidemioloogid hoiatanud: talvel sageneb haigestumine noroviirusnakkustesse ehk talvisesse kõhugrippi. Ehk teisisõnu - kui enne jõule sageneb mandariinide söömine, hakkab kõhuviirus levima.

„Noroviirusele on tõesti omane teatud sesoonsus ja reeglina langeb see novembri-detsembrikuusse, kui müügile tulevad mandariinid," kinnitab terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri. Tõsi, see pole teaduslik tõestus ning otse mandariinidega haigestumist siduda ei saa.

"Me sööme sel perioodil lihtsalt oluliselt rohkem mandariine kui mõnel teisel aastaajal. Samavõrd ohtlikud võivad olla ka teised tsitrused, banaanid ja muud puu- või köögiviljad, kui me tarvitame neid toiduks ilma eelnevalt pesemata. Kuna aga tegemist on fekaal-oraalsel teel leviva nakkusega, on sellel puu- ja köögiviljade kaudu lihtsam levida, sest neid reeglina ei pesta," selgitab Saluri.

Talvine kõhuviirus levib seega nii, et haigestunu pesemata käed võivad saastada ka poes müüdavad puu ja köögiviljad. Muidugi võib haigus levida ka otse haigestunult inimeselt tervetele ja kuna levik on lihtne ja kiire, siis juhtub sageli, et esimene nakkusesaaja ja selle koju kandja nakatab sageli ka kõik teised.

Teisisõnu tähendab see, et kõhutõbi ei saabu Eestisse mitte puuviljadegal, vaid levib, sest mõni nakatunud inimene on poes neid valides saastanud ära ka teised puuviljad.

„Kui me näiteks mandariine ei pese, pole kasu isegi käte sagedasel pesust, kuna pesemata viljade vahendusel võime nende saastumise korral ikkagi viiruse saada," lausub Saluri.

Noroviirushaiguse sümptomiteks on iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu. Mõnikord võib olla väike palavik, külmavärinad, peavalu, lihasvalud ja väsimus. Terviseameti andmeil algab haigus järsult ja nakatunud inimene tunneb ennast väga haigena.

Iiris Saluri sõnul möödub norwalkiviirusest põhjustatud halb enesetunne reeglina 24 kuni 48 tunni jooksul. Raskemini põevad seda haigust lapsed oksendamisest ja kõhulahtisusest tingitud suure vedelikukaotuse tõttu.

Et talvist oksendamistõbe endast eemal hoida, soovitab terviseamet mandariine, apelsine ja ka kõiki teisi tsitruselisi enne nende söömist pesta.

Väldi talvist oksendamistõbe

* Pese tihti käsi, eriti pärast tualetiskäiku, beebil mähkmete vahetamist ning enne toidu valmistamist/söömist.

* Enne söömist pese hoolikalt puu- ja aedvili.

* Puhasta ja desinfitseeri saastunud pinnad, muu hulgas ka riided ja voodipesu.

* Hoia WC-pott ja selle ümbrus puhtana.

* Kui oled nakatunud noroviirusesse, hoidu toidu tegemisest ülejäänud perele kuni kolm päeva pärast haigusest paranemist.