PESE KÄSI: 80% viirustest levib just käte kaudu.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
3. detsember 2014, 10:11

Kuidas end viirushaiguste eest kaitsta? (1)

Varatalvised külmad annavad märku, et iga-aastane viiruste hooaeg on taas käes. Miks me haigestume pimedamal perioodil rohkem ning kuidas oleks seda kõige mõistlikum ennetada?

„Viirused ümbritsevad meid aastaringselt sõltumata ilmast või kalendrikuust ning võivad röövida meie hea enesetunde ja töövõime mitmeteks päevadeks ning halvimal juhul lõpevad tüsistusega," nendib Sanitelle käte kiirdesinfitseerijate maaletooja Tavi Maastik

Tema sõnul on paratamatu, et külm ja pime periood soodustab inimeste kaitsevõime langust. Immuunsüsteemi nõrgenemine muudab meid aga ümbritsevate viiruste suhtes vastuvõtlikumaks.

Et end viirushaiguste eest kaitsta, soovitab Tavi Maastik ennekõike panustada immuunsüsteemi tugevdamisele ja järgida selleks olulisi soovitusi. Need on lihtsad ja kõigile teada ehk oluline on mitmekülgne toitumine ja puhta toidu söömine, korralik magamine, kehaline aktiivsus ehk iga päev peaks vähemalt pool tundi liikuma, värskes õhus viibimine ning stressitaseme madalal hoidmine.

„Kui pead viibima keskkonnas, kus viirustega kokkupuudet vältida ei õnnestu, siis hoolitse oma käte hügieeni eest - 80% viirushaigustest levib just käte kaudu," tuletab Tavi Maastik meelde ja annab selleski osas nõu.

Kindlasti peaks tema sõnul vältima kätega näo katsumist. „Bakterid satuvad organismi enamustel juhtudel just näo limaskestade kaudu," selgitab ta.

Ka peaks käis võimalikult tihti vee ja seebiga pesema. Avalikus kohas tuleb kindlasti tähelepanu pöörata rätikutele ja valamutele – kui nendega pärast pesu kokku puutuda, võib käed taaskord bakteritega katta.

Kui vesi ja seep ei ole kättesaadavad, soovitab Maastik kasutada käte desinfitseerijaid. „Alkoholi baasil käte desinfitseerija eemaldab bakterid koheselt ja on ohutuim ning tõhusaim viis viirushaiguste vastu võitlemisel," kinnitab ta.