Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
5. detsember 2014, 13:49

Reisikindlustus – hädavajalik ka talvel reisides

Nii päikesereisile kui mägedesse suusatama minnes ei tohi unustada reisikindlustust – õnnetused ja tervisehädad tabavad ikka ootamatult ning siis on hea, kui ei pea planeerimata rahakulude pärast muretsema.

Mägedesse suusatajatega ei juhtu rohkem õnnetusi, kui mistahes teisel reisil. Reisikindlustus on sel puhul aga hädavajalik, sest õnnetused võivad juhtuda ka enda tahtest sõltumata.

Suusareisile sõites on mõistlik sõlmida reisikindlustuse leping, mille meditsiinikindlustus korvab vajadusel arstiabi: võimalike ravi-, haigla- ja esmaabikulude kõrval ka haigestunu tasuta kodumaale toimetamise. Et suusatamine on lisarisk, peab kindluslepingus olema ka sellekohane märge.

Kindlusta end nii tõrke kui tõbede vastu

Euroopa piires reisides soovitatakse muretseda ka Euroopa ravikindluskaart, kuigi suusakülades sellest suurt kasu pole. Raviasutused on nendes enamasti erakliinikud ning nendele haigekassa kindlustus ei laiene. See tähendab, et õnnetuse korral on tarvilik kulud tasuda koheselt. Hiljem hüvitab need kindlustusfirma.

Et sügis-talvisel perioodil on enamus inimesi vastuvõtlikumad viirusnakkustele ja külmetushaigustele, on end mõistlik ka reisi ärajäämise vastu. Eriti puudutab see soovitus neid, kes plaanivad sõita soojamaareisile lastega.

„Täiskasvanud suudavad üldjuhul mõne päeva sooja päikese käes nohu ja palavikku trotsida, lootuses, et haigus taandub iseenesest. Vahetult enne reisi näiteks grippi haigestunud väikelapsed ei pruugi aga lennureisi ja kliimamuutuse järel haigusega nii hästi toime tulla," nendib Seesami reisikindlustuse tootejuht Jonatan Jõks. Et reisi ärajäämise või edasi lükkumisega ei kaasneks suurt rahalist kahju, soovitab ta reisitõrkekindlustuse sõlmida kohe pärast reisipaketi ostmist, mitte jätta selle sõlmimist viimasele hetkele.

Reisikindlustus peaks sisaldama ka meditsiinilist abi. Sest nagu räägib Seesami kahjukäsitlusjuht Ly Jõhvik – eestlaste seas populaarses sihtkohas Egiptuses on eestlased erinevatel põhjustel väga palju arstiabi vajanud. „Näiteks sai üks eestlane ujudes korallilt sügava lõikehaava, mis vajas õmblusi. Teine viidi haiglasse südameprobleemidega," tõi ta näiteid tõsisematest juhtumitest.

Soojadel maadel pole haruldased ka merisiili peale astumised, mis päädivad kiirabis okaste väljatõmbamisega. Kõige enam esineb Jõhviku sõnul aga erinevaid haigestumisi – kõhuhädasid, külmetushaigusi, putukahammustusi, allergilisi reaktsioone ja muud taolist.

Uuri hoolega tingimusi

Millist reisikindlustust valida, sõltub reisi olemusest. Türgi ja Egiptuse paketireiside puhul on seni piisanud madalamast ehk 35 000 eurosest meditsiinikatte lepingust, kuid mida ekstreemsemad plaanid perel soojamaareisiks on või mida kaugemale reisile minnakse, seda enam tuleks valida kõrgem meditsiinikate.

Ka on tõsiasi, et erinevatel firmadel on pealtnäha sarnaste kindlustuspakkumiste taga suured erinevused tingimustes. Seetõttu on väga oluline kõigi nendega ebameeldivuste vältimiseks enne reisi tutvuda.