KONTROLLI SILMI: Lühinägelikkus saab lastel alguse harilikult enne kooli.Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
5. detsember 2014, 11:36

Aita lastel silmi hoida

Nutividinate ekraanidest küllastunud maailmas on tavapärane, et põngerjad veedavad päevast suurema osa vaadates multifilme või mängides telefonidel-tahvelarvutitel mänge. Kas ja kuidas mõjub see aga silmanägemisele?

Ida-Tallinna Keskhaigla Silmakliiniku laste silmaarst Mari Levin sõnab lohutavalt, et laste silmahaiguste esinemissagedus pole viimasel ajal oluliselt muutunud. "Väikelastel on põhiliseks probleemiks amblüoopia ehk laisk silm, koolilastel rohkem lühinägelikkus," selgitab dr Levin.

Lühinägelikkus on väga sageli esinev nägemishäire, mis sageli saabki alguse juba lapseeas. Tulemuseks on kaugemal asuvate esemete nägemine udusena. "Liigse arvuti, iPadi, televiisori ja muude selliste ekraanide lähedalt vaatamise tagajärjel tekib silmade ülekoormus, mille tekkepõhjuseks on ülemäärane lähedaltvaatamine," ütleb Mari Levin. "Lapsed kaebavad silmade kiiret väsimist, harvemini udust nägemist või peavalu. Vaevused vähenevad ja kaovad, kui silmade koormust vähendada."

Esimest korda tasuks lapse nägemist kontrollida juba tema 3aastaseks saamisel. Nägemise kontrolli saab läbi viia perearstikeskuses, nägemisteravuse languse korral uurib ja ravib edasi silmaarst.

Järgmine nägemiskontrolli aeg on enne kooli. "Euroopas on väljatöötamisel ühtsed väikelaste nägemiskontrolli juhised perearstidele, mida lähitulevikus hakkame tutvustama ka perearstidele," sõnab Mari Levin.

Peamine viis, kuidas lapse silmi hoida saab, ongi õigeaegselt kontrolli jõudmine, nii saab vajadusel rakendada sobivat ravi.

 

Mis on amblüoopia ehk "laisk silm"?

Amblüoopia ehk laisk silm on lapseea tavaline probleem. Seda esineb 2-4% elanikkonnast.Amblüoopia põhjustab ühepoolset nägemisteravuse langust rohkem kui ükski teine silmahaigus. Nägemisteravuse langusest tingituna saadab silm (harva mõlemad silmad) peaaju nägemiskeskusesse uduse kujutise. Selle tulemusena õpib peaaju õpib nägema laisa silmaga uduselt, isegi prillidega.Amblüoopseks võib silm jääda ainult lapseeas. Amblüoopia õigeaegne ravi annab tavaliselt hea tulemuse, ravimata juhtudel põhjustab aga püsiva nägemisteravuse languse kogu eluks.Amblüoopiat raviks kasutatakse lisaks muule ka laisa silma arendamist ehk kinnikatmisravi. Selle käigus kaetakse paremini nägev silm kinni, et halvemini nägevat silma tööle sundida.Sellest häirest võib täielikult paraneda, kui ravi alustatakse nii vara kui võimalik ehk enne kuuendat-seitsmendat eluaastat.

Allikas: Mari Levin, Ida-Tallinna Keskhaigla laste silmaarst