Et deodorandi eesmärk on higistamist vähendada, ei tapa see baktereid, mis kaenla alt deodorandi pulga või rulliku peale jäävad.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
3. detsember 2014, 11:05

Kui tahad terve püsida, ära neid hügieenitarbeid teistega jaga (1)

Sõbra heaks ei pruugi küll millestki kahju olla, kuid mõnikord siiski peaks: hügieenitarbed on mõeldud igaühe iseenda keha jaoks. Eelkõige eesmärgiga püsida terve.

Women's Health Magazine tuletab meelde, milliseid hügieenitarbeid ei tohiks kellegagi jagada.

Seep. Üha rohkem kinnitavad uuringud, et ka pelgalt seebitükki jagades võib kaaslastele viiruseid edasi anda. Seebi niiske pind on ideaalne elupaik bakteritele. Seepärast on mõistlikum ka koduses vannitoas kasutada vedelseepi, mille pinnal pisikud elada ei saa ja mida saab ohutult ka teistega jagada.

Antiperspirandid. Deodorandid varjavad halba higilõhna. Kuna nende eesmärk on aga higistamist vähendada, ei tapa need baktereid, mis kaenla alt deodorandi pulga või rulliku peale jäävad. See ei pruugi küll otse nakkuseid põhjustada, kuid mõnikord siiski.

Raseerimisvahendid. Žileti jagamine teistega võib kaasa tuua nakatumise hepatiiti, seennakkustesse või isegi HIV-i, ka levivad nii bakteriaalsed tõved.

Käterätt. Erinevad uuringud on kinnitanud, et niiskena püsivad käterätidki on heaks elupaigaks erinevatele bakteritele ning käterätiga võib edasi anda väga palju erinevaid haiguseid silmahaigustest gonorröani. Seda arvestades pole paha ka kodus igale pereliikmele oma käterätt nagisse panna.

Hambaharja jagamine pole mõistlik isegi oma kallimaga. Igemetel asuvate mikroskoopiliste haavade kaudu võivad kaaslasele üle kanduda vere kaudu levivad nakkused, kaariesest rääkimata.

Küünetangide jagamisega võib edasi anda küüneseene ning ka küünte ümbruses asuvate mikroskoopiliste haavade kaudu võivad vere kaudu levivad viirused edasi kanduda. Eriti, kui juhtud kogemata sisse lõikama.