Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
3. detsember 2014, 14:37

Viis nõuannet pika lennureisi üleelamiseks (1)

Et pikad lennureisid väsitavad, sest kaua tuleb paigal istuda, lennukis on kitsad olud ja kuiv õhk, tasub mõelda, kuidas tundide viisi õhus olemine muretult ja terveks jäädes mööda saata. Tripit.com annab viis soovitust pika lennureisi parimaks üleelamiseks.

Vali õige istekoht. Pikal reisil on mõistlik kogutud lennupunktid ära kulutada end turistiklassist äriklassi ümber registreerides. Kui punkte pole nii palju kogunenud, kasuta lennufirmade valikuid. Näiteks – kui vähegi võimalik, vali juba enne lennujaama minekut, kas istud akna alla või vahekäigu äärde. Aknaalune koht võib küll tunduda privaatsem, sest seal ei pea teisi endast mööda laskma ja saab segamatult tukkuda, kuid kui endal on vajadus vett tarbides tihedateks tualetikülastusteks, on akna alt väljapugemine kindlasti tülikam.

Kui internetis end lennule registreerida ei saa, mine lennujaama varem kohale –esimesed saavad veel valida, kuhu istuda.

Venita ja võimle. Et pikal õhusõidul lihas- ja liigesvalu ning liigeste suremist ennetada, püüa end nendes kitsastes oludes venitada ja painutada. Nii püsti seistes jalgade kordamööda kõverdamine ja sirutamine kui ka kummardamine varvasteni või kükitamine aitavad hästi. Sügav sisse-välja hingamine sealjuures samuti.

Tarbi vett. Veetarbimisega on lennukis kaks halba valikut: kas kannatad veepuudust, või tarbid vedelikku ohtralt ja jooksed pidevalt tualeti vahet. Kuid jooma peab. Juua tuleb väikeste lonksudena iga kümnekonna minuti järel. Immuunsuse tugevdamiseks ja kaotatud elektrolüütide tagasisaamiseks soovitatakse lennureisil juua ka näiteks kookosepiima. Vee tarbimine aitab hoida ka nahal niiskustaset, kuigi lisaks ei tee ka spetsiaalsed pihustid halba.

Koosta tegevusplaan. Reeglina möödub lennu esimene tund lennates, siis hakkab aeg venima. Aja kulgu aitab kiirendada kindel tegevusplaan: tee mõni tund tööd, mõni tund vaata filmi, mõni tund maga.

Võta kaasa pikal lennureisil ellujäämise abipakike. Sellesse kuuluvad kaelapadi, väike tekk või fliis, väike snäkk, ravimid peavalu, südamepöörituse vms jaoks, käte puhastamiseks niisked taskurätid, mürasummutusega kõrvaklapid, tahvelarvuti ja selle lisaaku, raamat või ajakiri lugemiseks, veepudel, pehmed sokid, hügieenitarbed (hambahari, näoniisutusvahend, deodorant).