Tanja Mihhailova, Kaire Vilgats ja Nele-Liis Vaiksoo osalevad sageli heatehevuskontsertidel, tänavu sai neid kuulata ka Vähiliidu nõustamiskeskuste toetuseks korraldatud kontserdil. Foto: TEET MALSROOS
Uudised
4. detsember 2014, 17:40

Heategevus mõjub organismile tervendavalt (1)

Jagamise rõõm on kõige suurem rõõm, räägib rahvatarkus. Ja sellel on tõepõhi all – kui annetad mõne projekti heaks raha või teed midagi abivajajate toetuseks, parandab see olulisel määral ka sinu tervist.

Et jõuluaeg on ka teiste aitamise aeg, tuletame meelde portaalis Health välja toodud neli heategevuse kasu tervisele.

* See alandab vererõhku. Oma sõprade ja pere aitamine võib olla üks viis oma südame-veresoonkonna tervist parandada. 2006 aastal läbi viidud uuringu järgi oli teisi toetavate inimeste vererõhk madalam kui neil, kes lähedasi ei aidanud.

* See aitab vähendada stressi. Hiljutine Queenslandi tehnikaülikoolis läbi viidud uuring kinnitab, et ihne käitumine suurendab stressi. Ning ajakirjas Journal of Health Psychology avaldatud uurimus kinnitab, et inimesed, kes otsustasid raha mitte annetada, tundsid hiljem sellepärast häbi ning neil oli kõrgem stressi tekitavate hormoonide tase.

* See aitab kauem elada. Tehes pisikesi samme teiste aitamiseks võid kokkuvõtteks elada kauem. Mullu ajakirjas American Journal of Public Health avaldatud uuring näitas, et inimesed, kes aitasid teisi asjaajamisel või majapidamistöödes, olid stressi negatiivse mõju eest rohkem kaitstud. See omakorda mõjub positiivselt kogu organismile ning lisab kindlasti eluaastaid.

* See tõstab tuju. Uuringute järgi on raha vabatahtlikult annetamine täpselt sama mõnus tegevus, kui selle saamine. Miks mitte siis endale head tuju lubada!