Foto: ALDO LUUD
Hea nõu
5. detsember 2014, 15:36

Mida teha, kui lapsel on koos viirushaigusega palavik?

Mida teha, kui lapsel on viirushaigusega koos palavik?

Vastab Triinu Entsik-Grünberg, Südameapteegi nõustamisteenuste juht

Laste puhul tuleb kindlasti jälgida, kuidas laps end palaviku ajal tunneb. Kui laps on aktiivne, rõõmus, sööb, joob hästi ning palavik ei ole üle 39 kraadi, ei vaja laps koheselt palavikku alandavat preparaati, vaid jälgimist. Kui aga laps tunneb end halvasti, muutub loiuks, magab palju, ei joo ega söö siis tuleks kindlasti konsulteerida arstiga. Ja samuti, kui kõrge palavik on kestnud üle 3 päeva tasuks kindlasti nõu pidada arstiga. Kindlasti tuleb konsulteerida arstiga ka beebide puhul, kui esineb korduv palaviku tõus.

Palaviku puhul sobivad lapsele nii paratsetamooli kui ka ibuprofeeni sisaldavad preparaadid. Eelistada võiks ibuprofeeni, millel on  peale valuvaigistava ja palavikku alandava toime ka põletikuvastane toime. Meeles peab pidama, et seda ravimit ei tohi võtta tühja kõhuga.

Suspensiooni võib anda juba alates esimesest elukuust. Rektaalseid manustatavaid preparaate kasutatakse alla 2-aastastel lastel, kui suu kaudu on ravimit raske anda. Ibuprofeeni 200mg tablette võib anda lastele, kes kaaluvad 20 kilo ja rohkem.

Väga oluline on jälgida, et lastele antakse ravimit õiges annuses. Vajalikust suuremad annused võivad põhjustada kõrvaltoimeid või mürgistusnähte, väiksemad annused seevastu ei alanda palavikku.

Ibuprofeeni palavikku alandav ja valuvaigistav ühekordne annus on 10mg/kg kohta, maksimaalne päevane annus 40mg/kg. Paratsetamooli puhul on ühekordne suukaudne annus 15mg/kg ja maksimaalne päevane annus 60mg/kg. Õiges annuses ravimit andes, peaks kasutama palaviku alandajat iga (6) 8t tagant. Paratsetamooli küünalde puhul on algannus 20-25mg/kg kohta.

Kui kahe annuse vahel siiski palavik kõrgeks tõuseb võib kasutada ülehõõrumist jaheda veega või 20%-lise alkoholi lahusega, aga ainult siis kui lapse käed-jalad on soojad-kuumad.