Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. detsember 2014, 11:56

Kuidas ümberlõikamine mõjutab seksuaalelu? (29)

Ümberlõikamine on teema, mille üle on seksuaaltervisest rääkides tuliselt vaieldud. Nüüd on USA haiguste kontrolli- ja ennetamise keskus välja saatnud selge sõnumi, et ümberlõikamise kasu kaalub riskid üles. Kuidas ümberlõikamine mõjutab aga seksuaalelu?

Eesnaha äralõikamine peeniselt on mõnedes riikides kasutusel ka kui AIDS-i ennetusmeede ning maailmas arvatakse olevat 30% meestest ümberlõigatud. Arutelu selle tegevuse ümber on enamasti taandunud seksuaalsele naudingule ja hügieenile. Kuidas mõjutab eesnahavabadus meeste või naiste seksirõõme, vahendab Shape. com.

Tundlikkus. Ümberlõikamine ei mõjuta meeste sugutungi või toimimist. Mahukas Taanis läbiviidud uuring on näidanud, et ümberlõikamine ei mõjutanud ei enneaegset seemnepurset ega erektsiooniprobleeme. Küll aga kaotab peenis pärast hulgaliselt närvilõpmeid sisaldava eesnaha eemaldamist osa oma tundlikkusest.

Nakkusoht. Eesnahaga mehel võib niiskus jääda tema peenise ja eesnaha vahele ning see on ideaalne keskkond bakterite kasvuks. Teadlased on öelnud, et ümberlõikamata mehed on naistele suurenenud riskiks haigestuda bakteriaalsesse vaginoosi. Ka on ümberlõikamata mehed suurema tõenäosusega erinevate infektsioonide, sealhulgas pärmseenenakkuse, kuseteede- ja suguhaiguste (eriti HPV ja HIV) edasiandjad.

Puhtus. Nagu naistel on raske hoida puhtana kõiki voldikesi oma häbemel, on raske ka ümberlõikamata meestel hoida oma peenist 100% puhtana. Seepärast võivad naised tunda, et ümberlõigatud mehed on puhtamad ning see omakorda paneb neid seksi rohkem nautima, sest kaob hirm nakkust saada. Anatoomilised erinevused naistelt seksiisu ei vii.

Rõõm. Sellele, kuidas ümberlõikamine mõjutab naiste rahulolu seksiga, ei ole selget vastust. Üks hiljutine Taanis läbi viidud uuring kinnitab näiteks, et ümberlõigatud meeste abikaasad on kaks korda tõenäolisemalt oma seksuaaleluga rahulolematud. Üks põhjus selleks võib olla, et mehe eesnahk pakub veidi ekstra stimulatsiooni kliitorile.

Valu. Ümberlõigatud partneritega naistel on kolm korda suurem tõenäosus kogeda seksuaalset valu kui eesnahaga meeste naistel, kinnitab Taanis läbi viidud uuring. Eesnahaga peenise puhul ei pea uuringute järgi enamasti libestit kasutama.