Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
9. detsember 2014, 17:16

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta detsembri Tervis Plussis.

Üks küsimus: miks mul on halb hingeõhk? (6)

Ma kardan, et mul on halb hingeõhk. Hambaarst on kontrollinud mu hambad üle ja need on kõik terved. Mis võib mu suus ebameeldivat lõhna tekitada?

Karmen Joller: Peale lagunenud hammaste põhjustavad halba hingeõhku ka igemehaigused, samuti hambakivi. Kui hambaarst kinnitab, et igemete ja hamba-kiviga probleeme pole, võib mõelda muudele põhjustele.

Kõige enam tekitab halba hingeõhku keele mikrofloora – keelel elab suur hulk baktereid. Keele tagumine osa on nende poolest eriti rikas. Seetõttu on hambaarstid viimasel ajal hakanud soovitama peale hammaste harjamise ka keele harjamist. Keele ja kogu suuõõne mikrofloora koostis ja hulk oleneb suuresti ka sellest, mida ja millal me sööme.

Halva hingeõhu põhjuseks võivad üldistest haigustest olla veel krooniline põsekoopapõletik, krooniline kurgumandlipõletik, mao-söögitoru tagasivooluhaigus (gastroösofageaalne reflukshaigus ehk GERD).

Viimasel juhul on söögitoru ja mao vahel olev sulgurlihas liiga lõtv ning maosisu voolab tagasi söögitorru. Sümptomiteks on kõrvetustunne rinnaku taga, röhatised, teatud toitude talumatus, krooniline köha jms.

Halval hingeõhul on ka muid, harva esinevaid põhjuseid, kuid need selgitab välja juba arst. Enamasti pole sellistel juhtudel halb hingeõhk ainus sümptom.