Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
14. detsember 2014, 17:34

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta detsembri Tervis Plussis.

Abiks paaridele: kuidas muuta koosolemine nauditavaks? (3)

Selles ei kahtle ju keegi, et sportlikud eluviisid, hobid on vajalikud ja mõjuvad hästi. Küll aga on paari- ja perenõustamisel ilmnenud, et ühe pereliikme harrastused võivad mõjutada teiste heaolu. Mille järgi hinnata, kas sport või muu hobi on liiast, on sellel koguni sõltuvusega sarnaseid ilminguid?

Marge Vainre, pere- ja paarisuhte nõustaja, perekeskuse Sina ja Mina koolitaja

Märka probleemi!

• Sport juhib elu. On kaks tunnust, mis räägivad probleemi olemasolust. Ühel juhul kontrollib ja reguleerib sport või muu hobi kogu elukorraldust, valikuid ja otsuseid tehakse selle järgi, mis on parim harrastuse seisukohalt.

Teine tunnus on lähisuhete märgatav halvenemine. Need kaks on kahtlemata omavahel tihedalt seotud, kuna igapäevased kohustused ja vastutus pereasjade korraldamise eest jäävad tagaplaanile, mistõttu elukaaslane kannab topeltkoormat, seega on tülid kerged tulema.

• Aeg ja raha. Rahulolematus partneri harrastusega taandub enamasti raha- või ajakasutuse pärast tülitsemisele. Aeg ja raha on piiratud ressursid ning nende kasutamises esineb peres ikka erimeelsusi.

Näiteks: uuele spordivarustusele raha leidsid, aga lapsele talveriiete ostmisel pean olema kokkuhoidlik; või surfamiseks leiad alati aega, aga kodus on ikka remont pooleli.

Tehes teineteisele etteheiteid, kontrollides teise raha- ja ajakasutust ning maha tehes teise arusaamu, pinged vaid kasvavad.

• Projektipõhine kooselu. Liialdatud pühendumine harrastusele viitab suhteprobleemidele. See võib tähendada raskusi lähedussuhte toimimisel – elatakse koos, kuid puudub vastastikune toetus ja mõistvus.

Sellises suhtes ei olda partneriga ehedalt mina ise, emotsionaalne seotus ja tõeline lähedus ei tundu turvaline. Vahel toimitakse koos suurepäraselt lapsevanemate või majaehitajatena, kuid selle rolli taandumisel omavahelist seotust justkui polegi.

Siis on vaja leida uus "projekt", milleks sobib ka hobile keskendumine, mis aitab jällegi emotsionaalset lähedussuhet vältida.

• Põgenemine. Pühendumine harrastusele suhete pingestumise hinnaga on
kui suletud ring – teineteisega koos olemine tekitab pingeid, sellega toime- tulekuks valitakse mõni eemaldumise viis (hobid, sõbrad, töö, arvuti, alkohol jm).

Ühe partneri äraolekud, kohustuste ja teise mure eiramine annab tüliks uue põhjuse ning selle eest on vaja jälle põgeneda. Skeem jätkub, kuni vähemalt üks leiab teise viisi probleeme lahendada.

Mida teha?

1. Teadvusta ja arutle. Olukorra muutmine eeldab, et vähemalt üks partneritest teadvustaks ka suhteprobleemi ning seejuures oleks valmis midagi senisest teisiti tegema.

Kui seni on piirdutud üksnes partneri harrastuse kritiseerimise ning raha- ja ajakasutuse üle tülitsemisega, siis see on pigem pealispind, sageli ohutum ja käepärasem viis rahulolematust väljendada.

Arutleda tuleks selle üle, mida kaaslase valikud ja tegevused teineteisele tähendavad, kuidas suhetele mõjuvad. Kui kas või üks partneritest on rahulolematu, on probleem olemas. Kui üks korduvalt eirab teise häiritust, on see suhteprobleem.

Sageli on selle taga kartus, et teine ei hooli minust, et ma ei ole piisavalt tähtis tema jaoks, või koguni hirm mahajäetuse ees.

2. Väljenda soovi olla koos. Koos tahetakse olla siis, kui see on emotsionaalselt turvaline, vastastikku nauditav, kui usutakse, et ollakse teineteisele olulised. Kui see nii ei ole, vastutavad selle eest mõlemad partnerid ning saavad suhte heaks ka midagi ära teha.

Alustada võiks sellest, et väljendada teisele oma soovi olla koos, leida viise, mis aitaks mõlemal end koos olles hästi tunda, saada kinnitust, et ollakse teineteise jaoks olemas, tunda end väärtustatuna, uskuda suhtele pühendumist.