Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
10. detsember 2014, 12:22

Tualetis leiduvad kemikaalid võivad teha mehe viljatuks (12)

Tualettides kasutatavast kodukeemiast tulenevad kemikaalid kahjustavad meeste tervist, aidates kaasa munandivähi ja viljatuse tekkele.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu (PMN) raporti kohaselt peaks Euroopa Liit (L) keelama nende kemikaalide kasutamise majapidamistes, kuna need lähevad liidule maksma miljoneid.

Hormoone n-ö imiteerivaid kemikaale kasutatakse nii tualettides, kosmeetikas, ravimites, plastis kui pestitsiidides. Eriti kahjulikud on need meeste viljakusele, võides aidata kaasa munandivähi tekkele, viljatusele, peenise deformeerumisele kui ka erineva suurusega munanditele, kirjutab The Guardian.

PMNi raport keskendub küll peamiselt kemikaalide ohtlikkusele seoses tervishoiukuludega, kuid ei võta arvesse kahjulikkust keskkonnale ja loomadele, mida PMN peab samuti oluliseks.

Seetõttu loodavadki Taani, Soome, Islandi, Norra ja Rootsi valitsused, et Euroopa Liit tuvastaks kahjulikud kemikaalid toodetes ning keelaks need. Rootsi läks ELi vastu juba ka kohtusse, kuna liit ei suuda täita lubadusi ja pidada kinni tähtaegadest.

Aktivistide sõnul peaksid ettevõtted keskenduma nende toodete arendamisele, mis ei sisalda hormoonide tööd segavaid kemikaale. Eriti, kuna tarbija muutub selles valdkonnas aina teadlikumaks. Juhul kui EL võtab teema arutlusele, oleks tegu esimese juhtorganiga, mis antud kemikaale reguleerib.

Euroopa keemiatööstuste esindaja Peter Smith sõnas, et kemikaalide seos terviseprobleemidega on meelevaldne, kuna paljudel juhtudel ei ole seos leidnud tõestust. Bruneli ülikooli professor Andreas Kortenkamp tõdeb, et seose leidmine ongi keeruline, kuigi näiteks loomadel tehtud katsed suudavad oletusi toetada. Eelkõige loeb tema sõnul ennetamine.