Foto: TIINA KÕRTSINI
Keha
21. detsember 2014, 10:03

Päiksekiire asendaja - kuidas see talv üle elada? (1)

Talv oma pikkade pimedate tundidega võib võtta energialt lõivu, teha uniseks, vallandada hundiisu või tekitada nukra tuju.

Valgusel on tähtis roll inimese bioloogilise kella reguleerimisel. Silma võrkkestalt liigub valgus optilist närvi pidi aju valgustundlikku piirkonda. “Valgus kui elektromagnetimpulss mõjutab aju silmade kaudu, nüüd on avastatud, et ka kõrvade valgustundliku osa kaudu,” kinnitab Estonia SPA peaarst Hele Torop, kelle käe all valgusega ravitakse.

“Valgusel on tähtis toime hormoonidele,” lisab dr Torop. “Nii melatoniinile kui ka heaoluhormoonile serotoniinile, mille tõttu tunneme suvel päikselisel päeval end hästi, talvel tujutuna.

Valgusravis kasutatavad valgusallikad, mille tugevus on 2500–10 000 luksi, sarnanevadki tugevuselt päikesevalgusega.”

Vastupanuvõime heaks

Valgusteraapias kasutatav valge valguse spektriosa on kõige kasulikum, 400–760 nanomeetrit, mis mõjub ainult silmadele, mitte nahale. “Peale talvemasenduse vastu võitlemise ja päikese puuduse kompenseerimise tugevdab valgus ka immuunsüsteemi,” loetleb arst teraapia kasutegureid, sest valgusepuudusel väheneb ka organismi kaitsevõime.

Kuid ka näiteks solaariumis on ere valgus?

See pole siiski sama. “Solaariumi toime on rohkem nahka pruunistada kui ravida,” leiab Hele Torop, “selle kiirguse toime ulatub sügavamale naha sisse ning võib ka vähki tekitada.”

Valgus aitab

Millised on need probleemid, mille korral valgusteraapiast kasu on? 

• Unisus ja une-ärkveloleku sassis rütm. Ere valgus vähendab unehormoon melatoniini tootmist ja aitab ärkvelolekuaega pikendada.
• Valgusepuudusest tingitud paanikahäired ja ärrituvus.
• Masendus ja norgus olek, mida põhjustab pikk pimedus.
Päiksepatareidel “serotoniinimasina” käimatõmbamisest võib tuju parandamisel abi olla.
• Hooajaline uimasus ja apaatsus, pidev väsimustunne.

Valgusteraapial ei ole kõrvaltoimeid. Raviefekti võib saavutada juba poole tunni kaupa võetava “päiksevanniga” nelja päeva või nädalase kuuri jooksul. “Tore, kui saame päikselisel keskpäeval tunnikeseks jalutama minna, kuid kui see võimalus puudub, on valgusteraapia käepärast,” ütleb Hele Torop.

Valgusallikate tugevus
Üks luks (lx) vastab valguse intensiivsusele, mida annab küünal ühe meetri kauguselt.
• Ere päikesevalgus 100 000 lx
• Ereda valguse teraapia 2500–10 000 lx
• Hästi valgustatud kontor norm 500 lx töötasapinnal
• Kodustes tingimustes 50 lx
• Liikumis- ja puhkealad ühiskondlikes hoonetes 100 lx
• Laste mängutoad ja algkooliõpilaste klassiruumid 300 lx
Allikas: Tõnis Kivisaar, elektriinsener