Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
16. detsember 2014, 09:45

Lugu avaldati esmakordselt 2012. aasta detsembri Tervis Plussis.

Inimesed räägivad: mis on laktoositalumatus?

Laktoositalumatus on ainevahetushäire, mida põhjustab laktaasi vähesus organismis. Laktaas on ensüüm, mis lõhustab seedetraktis piimasuhkrut ehk laktoosi, et see saaks imenduda peensoolest verre ning osaleda ainevahetuses.

Laktoositalumatust jaotatakse esmaseks ehk primaarseks ja teiseseks ehk sekundaarseks. Primaarne laktoositalumatus on geneetiliselt päritav.

Esmane laktoositalumatus avaldub tavaliselt 5. ja 20. eluaasta vahel. Imikutel on laktaas väga aktiivne ensüüm, kuid täiskasvanutoidule üle minnes väheneb lapsel laktaasi aktiivsus esimeste eluaastate vältel.

Tavaliselt säilib 50–70% laktaasi aktiivsusest. Täiskasvanute laktoositalumatus on pärilik omadus, mis erineb rahvuseti ning oleneb muu hulgas inimeste toitumisharjumustest ja -traditsioonidest. Laktoositalumatus pole alati täielik.

Mõnel juhul saab inimene süüa vähese laktoosisisaldusega toitu.

Sekundaarne ehk teisene laktoositalumatus on aga tingitud peensoole limaskesta haigustest, näiteks tsöliaakiast ja Crohni tõvest.

Allikas: Tarmo Loogus

Olen õppinud piimatoodeteta elama

Helina (27), laktoosi- ja gluteenitalumatu

Minu vaevusteks olid kõhuvalu ja iiveldus ning kaalutõus. Nüüd, tagantjärele,
liigitan siia hulka ka oma olematu immuunsuse ning pideva väsimuse ja lihasevalud.
Algul asendasin piimatooted sojatoodetega, kuid siis lugesin, et soja võib inimese hormonaalse tasakaalu sassi ajada.

Tarbin laktoosivabu piimatooteid, kuid neidki mõõdukalt. Söön kõike, mis ei sisalda laktoosi ega gluteeni (ja suhkrut). Põhiliselt on menüüs juur- ja muud köögiviljad, mida ma enne absoluutselt ei armastanud. Kanaliha ja kala söön palju, samuti puuvilju, pähkleid, enda tehtud küpsetisi, kus puudub kõik keelatu.

Kuigi aeg-ajalt satub menüüsse mõni komm, olen suhkru täielikult asendanud meega. Mul on lubatud süüa rukkileiba, mis ei sisalda nisu, pärmi ega suhkrut.

Meeletult tunnen puudust kohupiimast ja kodujuustust. Kuigi esimene tekitas mul pea alati põrgulikku kõhuvalu, maitses see mulle ikka. Piimašokolaadist ja jäätisest tunnen ka väga puudust. Nüüdseks olen harjunud väga tumeda šokolaadiga, mida tohin mõõdukas koguses endale lubada.

Tundsin, et toidupoodi pole mõtet minna

Liis (34), laktoositalumatu

Kõigepealt tekkisid kõhuvalud, -lahtisus ja -puhitus. Kaal langes 68 kilolt 62-le, 3–4 kuu vältel oli pidevalt halb olla ja kõhus torkis. Rääkisin murest oma arstile. Võeti proove, isegi soolevähi suhtes uuriti, olin haiglas sooleuuringutel.

Testimiseks jõin vedelikku ja siis võeti vereproov – tuli välja, et mul on kõige tugevam piimavalgu talumatuse tase. Umbes aasta tagasi, kui diagnoos pandi, tekkis tunne, et toidupoodi pole mõtet minna, ja ka piimalett tundus hirmus pikk…

Oli hirm, et ma ei saa piisavalt kaltsiumi, olin juustu- ja jogurtisõber. See tundus sürreaalne – mida siis süüa ja juua piimatoodete asemel? Kaua laagerdunud kõvasid juustusid saan süüa, näiteks Parmesani salatil, aga juustusaia hommikul endale ei tee.

Joon sojapiima, mandli- ja riisipiima, kaerapiim ei sobi. Sojajogurtit võin süüa, olen kummalise maitsega juba harjunud. Sojale üleminek peaks toimuma rahulikult, mitte päevapealt, ja kõikidele ei pruugi see sobida. Tofut olen proovinud, kuid tüki kala või lihaga on lihtsam toitu valmistada.

Kõige raskem on süüa väljas, ettekandjat ei taha ju hulluks ajada küsimustega, et mis täpselt ja millise grammi pealt toidus sisaldub, hiljem olen aga tagajärgede all kannatanud. Jäätisest on kahju loobuda ja ka piimašokolaadi vadaku, piima- ja koorepulbriga poeriiulilt ei võta.

Üks komm tuumakatastroofi ei korralda, kuid parem on vältida, sest iial ei tea... Koogis vahetan või välja õliga. Tegelikult polegi nii hull, saan hakkama küll.