Tabletid, mis viisid noore naise suure kofeiinisisalduse tõttu hauda.
Keha
15. detsember 2014, 10:22

Imelist salenemist lubanud tabletid viisid noore naise hauda (21)

Noor tervisetöötaja suri pärast seda, kui sai internetist ostetud imelist salenemist lubanud tablettidest üledoosi. Üks tablett sisaldab kaks ja pool korda rohkem kofeiini kui purk energiajooki Red Bull.

Cara Reynolds ostis purgi Forza kaubamärgi salendavaid tablette Raspberry Ketone Forte Amazoni veebipoest eesmärgiga kaalu alandada, kuigi ülekaaluga tal probleeme polnud, vahendab news.com.au. Tabletid maksid umbes 38 dollarit ehk umbes 30 eurot.

Pärast lahkuminekut oma kihlatust neelas Reynolds suure hulga salendavaid tablette, mis sisaldasid kofeiini kokkuvõtteks rohkem kui 225 purki energiajooki Red Bull. Arstid püüdsid naist elustada rohkem kui 40 korda, kuid ei suutnud teda päästa.

Vaarikaketoone ei tohiks Euroopas müüa

Ajakiri British Medical Journal viitab värskes uuringus tragöödiale kui tõestusele, et vabamüügis saadaolevad, sageli testimata toidulisandid võivad olla ohtlikud. Raportis on kirjas, et Reynoldsi juhtum toob ilmekalt välja, et nii suur kogus kofeiini viib väga suure tõenäosusega südame seiskumiseni.

Aruandes rõhutatakse selle teema olulisust, kuna salenemist lubavad imepillid on üha populaarsemad. Paljud neist sisaldavad aga ühe tableti kohta kuni 250 mg kofeiini ehk samapalju, kui näiteks neljas purgis Red Bullis või seitsmes purgis Coca Colas.

Vaarikaketoonid looduslikud keemilised ühendid, mis annavad vaarikatele nende lõhna. Neid reklaamitakse kui tõhusaid kaalualandajaid, kuigi selle kohta on vähe tõendeid. Sageli sisaldavad seesugused tabletid inimesele ohtlikuna mõjuvat kogust kofeiini.

Reynoldsi perekond on nüüd algatanud kampaania, et salendavad tabletid ei oleks enam nii kergesti kättesaadavad. Cara Reynolds, kes töötas Edinburghis psüühikahäiretega inimestega, ostis purgi tablette Raspberry Ketone Forte Amazonist eelmise aasta veebruaris. Juba pärast kahe tableti võtmist kurtis ta isale südamekloppimist.

Isa sõnul häiris see kõrvalmõju tütart, kes lubas tablette enam mitte võtta. Kuid vaid kuu aega hiljem pärast lahkuminekut kallimast leidsid vanemad pärast hunniku tablettide neelamist krampides tütre magamistoast. „Ma hoidsin oma ainsat tütart käte vahel ja ta ütles mulle, et ta ei taha surra. Tablettide võtmine oli tema jaoks hetkeline hullus. See oli minu jaoks kõige südantlõhestavam hetk mu elus, ma ei unusta seda iial," meenutab isa juhtunut.

Toiduohutusamet liigitab vaarikaketoonid Euroopas testimata aineks, mida ei tohiks üldse müüa, välja arvatud kasutamiseks maitseainena või vee maitsestamiseks.

Internetikaubandust on aga raske reguleerida. Forza esindaja kinnitas aga news.com.au-le, et vaatamata juhtunud traagilisele sündmusele on Forza tooted vastavad tervise- ja ohutuse standardile.

Pakendiinfo järgi on Raspberry Ketone Forte kapslid kvaliteetne segu vaarika ketoonist, kofeiinist ja resveratroolist. Vaarika ketoon on loomulik termogeenne ühend ning tootega on võimalik suurendada kaalulangust ja rasvaprotsendi vähenemist. Tootes sisalduv kofeiin stimuleerib pakendiinfo kohaselt energia vallandumist organismis ning selle unikaalses koostises on ka vananemisvastane imekoostisosa resveratrool.

Eestis on see toidulisand määratletud ravimina

Õhtulehtki on kirjutanud nendest imelist salenemist lubavatest tablettidest. Ravimiameti müügilubade osakonna juhataja Margit Plakso sõnul on Raspberry Ketone Forte Eestis määratletud ravimina, sest sisaldab muu hulgas sünefriini ja kofeiini kombinatsiooni. "See avaldab inimese organismis ravimile omaseid toimeid. Nende ainete koosmõjul võib suureneda südame löögisagedus ning tõusta vererõhk," selgitas ta.

Tema sõnul puudub sellel tootel meditsiiniline kasutusala, sest pole üheselt tõestatud, et see aitaks kaalu alandada. "Pigem soovitatakse sellistest preparaatidest hoiduda, kuna tekkida võivad kardiovaskulaarsed kõrvaltoimed kujutavad ohtu inimese tervisele," kõneles ka Plakso.

Ning üleüldse peab ravimite tellimisega internetist olema väga ettevaatlik. "Illegaalsetest müügikohtadest soetatud toodete puhul pole kunagi teada, milline on nende kvaliteet ning ohutus, kas toode üldse sisaldab lubatud toimeainet või on selles ka aineid, mida pole pakendile märgitud," selgitab Plakso.