Kindlasti peaks koduses esmaabikapis olema termomeeter palaviku kindlakstegemiseks. Foto: ALDO LUUD
Uudised
14. oktoober 2015, 13:21

Mida peaks viiruste hooajal sisaldama koduapteek?

Mida peaks koduapteek sisaldama eelolevale viirushaiguste hooajale mõeldes, et ei peaks haigena apteeki tormama?

Vastab Triinu Entsik-Grünberg, Südameapteegi peaproviisor: "Kõige parem on muidugi viirusi ennetada ja hoida organism tugev.

Meie pimedas  päikesevaeses kliimas tuleks kasutada D-vitamiini oktoobrist aprillini. D-vitamiin aitab eemal hoida ülemiste hingamisteede haigusi ja samuti aitab D-vitamiin kaltsiumil imenduda ja vastutab luude ja hammaste tervise eest.

Organismi tugevdajatest on hea veel kasutada:

- probiootikume, mis hoiavad korras organismi oma mikrofloora. Piimhappebakterite kuure soovitatakse sageli haigestuvatele lastele. Probiootikumid on head ka antibiootikumi kuuri ajal ja pärast seda taastamaks organismi mikrofloorat. Samuti on need vajalikud kasutada näiteks kõhuviiruste ajal.

- Multivitamiinid on saadaval  erineva koostisega. Need sisaldavad omavahel hästi tasakaalustatud vitamiine, mineraalaineid ja mikroelemente, mis abistavad meid igapäevase  soovitusliku vitamiinide ja mineraalide  vajaduse rahuldamises. On kombinatsioone spetsiaalselt silmadele, nahale, juustele. Saadaval  on vitamiinid meestele, naistele, lastele ja 50+. Multivitamiine ei tohi kasutada haiguse ajal, sest toidavad nö haigust ennast ka. Haiguse ajal on soovitatav kasutada ainult c-vitamiini

- Greibiseemne ektrakt  on tugev antioksüdant, millel on võime isegi üliväikestes kogustes hävitada haigustekitajaid - baktereid, seeni ja viirusi. Külmetuse korral võta 15 tilka 3 korda päevas, lahjenda ekstrakt vees või apelsinimahlas. Kuid meeles peab pidama, et greibiseemne ekstrakt võib mõjutada  mõnede retseptiravimite toimet.

- Punast päevakübarat kasutatakse  külmetushaiguste vältimiseks ja toetava vahendina haigustest paranemisel. Saadaval siirupi, tinktuuri, tableti ja kapslina, soovitatav kasutada 3-4 nädalat järjest. Rasedatel ja imetavatel emadel seda siiski kasutada ei soovitata.

Viirushaiguste enda vastu ravi ei ole, on vaid viirushaigustest tingitud sümptomite nagu peavalu, palavik, köha, nohu, kurguvalu ja kõhuviirusest tingitud kõhuvalu-oksendamine- kõhulahtisus leevendajad.

- Peavalu ja palaviku alandamiseks võiksid kodus olla paratsetamooli või ibuprofeeni sisaldavad tabletid täiskasvanutele ja lastele siirup või paratsetamooli küünlad vastavalt lapse kehakaalule.

- Köha leevendamiseks lastele- hanerasva salv rindkerele määrimiseks, looduslikud luuderohu ekstrakti sisaldavad siirupid, lahused, ambroksooli sisaldav siirup või lahus. Köha leevendamiseks on head ka erinevad ravimteed, näiteks islandi sambliku tee, köhatee, koduapteegis võiks olla ka sinepipulber jalavanni jaoks (võib teha ainult siis kui ei ole palavikku)

Kui lapsel esineb aastas mitu korda köha-nohu, on hea koju muretseda inhalaator. Inhalaatorite valik apteegis on väga lai.

- Nohu leevendamiseks sobib hüpertooniline ookeanivett sisaldav ninasprei, kinnise nohu korral mürtooli sisaldavad kapslid. Allergiavastane ravim leevendab samuti nohu sümptomeid, lastele siirup või tilgad ja täiskasvanutele tabletid.

- Kurguvalu leevendamiseks sobivad nii aerosoolid. Näiteks täiskasvanutele taruvaigu-saialille tinktuur aerosool, lastele soovitame aerosoole õli baasil; heksetidiini sisaldav aerosool. Kurguvalu leevendamiseks on apteegis ka erinevaid pastille imemiseks erinevate toimeainetega ja maitsetega nii lastele kui täiskasvanutele.

- Kõhuviiruse jaoks võiksid kodus olla probiootikumid, täiskasvanutele kapslid, lastele tilgad või pulbrid. Kui tunned, et kõhuviirus hakkab tulema on head kohe sisse võtta.  Head on ka kapslid või pulber, mis sisaldab pärmiseent nimega Saccharomyces boulardii, mis muutub seedetraktis elujõuliseks vormiks ning bioloogilistelt omadustelt sarnaneb normaalse soolefloora kaitsvatele omadustele.

- Kõhulahtisuse ja oksendamise jaoks on head ka söetabletid, diosmektiiti sisaldavad pulbrid, mis sobivad lastele ja täiskasvanutele. Lastele võiks kodus olla ka mineraalide kadu vältiv preparaat, mis on eriti hea kui laps on kurnatud oksendamise või kõhulahtisuse tagajärjel.

Samuti võiks koduses esmaabikapis olla termomeeter, lapsel on palaviku mõõtmiseks mugav kasutada kontaktivaba termomeetrit."