Foto: Stanislav Moškov
Hea nõu
16. detsember 2014, 07:00

Inimesed huvituvad aina enam retseptide infost riigiportaalis

Võib oletada, et kuigi mõnikord tehakse selline otsus teadlikult, on paljudel juhtudel tegemist teadmatusega valikuvõimalustest, mille eeldused luuakse juba retsepti koostamisel ja ravimi pakkumisel. Teatavasti on soodsaima hinnaga rohu ostmisel üheks eeltingimuseks, et arst koostaks toimeaine­põhise retsepti ning apteeker tutvustaks patsiendile ka soodsamaid ravimipakendeid.

Oma teadlikkust aitab tõsta uuenduskuuri läbinud retseptiravimite vaatamise teenus riigiportaalis www.eesti.ee.

Logides sisse ID-kaardi, mobiil-ID või pangalingiga, saab inimene kiire ülevaate talle välja kirjutatud ravimite ajaloost. Võimalik on vaadata, millal ja milliste ravimite kohta on arst retsepti väljastanud, kas ja kui kaua see kehtib, milliseid ravimeid on varem ostetud. Tänu uuendustele saab aga retseptist veelgi üksikasjalikuma ülevaade.

Nii on ka näha, kas arst on retsepti koostanud toimeainepõhiselt või on see väljastatud kindla tootja ravimile. Toimeainepõhisel retseptil on märge "Toimeainepõhine" (Retsepti detailinfo -> Andmed arsti juures -> Pakendi kood, nimetus, arv). Juhul, kui arst ei kirjutanud välja retsepti toimeainepõhiselt, näeb selles vaates ka tohtri kirjutatud meditsiinilist põhjendust konkreetse ravimi valikul (Retsepti detailinfo -> Andmed arsti juures -> Asendamatuse põhjendus).

Ühe uuendusena näeb retseptide vaatamisel ka seda, kas ja kui palju ületas ostetud ravimi hind kehtestatud piirhinda (Retsepti detailinfo -> Andmed apteegis -> Makstud summast välditav osa) ja apteekri selgitust, miks patsient valis kallima ravimi (Retsepti detailinfo -> Andmed apteegis -> Apteekri lisaselgitus).

Nimelt hüvitab haigekassa ravimite maksumuse kuni piirhinnani ja valides apteegis piirhinnast kallima ravimi, maksab ülejäänud osa patsient. Juhul, kui valitud rohu hind ületab piirhinda, näitab riigiportaal makstud summa välditavat osa ehk seda, et ostetud ravim polnud antud grupis kõige soodsam.

Piirhind on hinnatase, mis kehtestatakse ravimitele, millel on olemas erineva hinnaga alternatiive. Piirhinnast hakatakse arvestama ka haigekassapoolseid soodustusi, olgu need siis konkreetsel juhul 50, 75, 90 või 100% sõltuvalt haiguse raskusest ja ühe või teise sotsiaalse grupi vajadusest.

Peamine põhjus riikliku piirhinna kehtestamisel on asjaolu, et ühesuguse ravitoimega ravimi eest oluliselt erinevat hinda maksta pole piiratud rahaliste võimaluste juures põhjendatud. Haigekassa hüvitab ravimite maksumuse kuni piirhinnani, seda ületava hinna piirhinnast kallima variandi valimisel tuleb ülejäänud osa maksta patsiendil endal.

On hea meel tõdeda, et nimetatud uuendused retseptide vaatamisel on toonud kaasa aktiivsema e-teenuse kasutamise. Kui veel augustis oli retseptide vaatamise teenuse kasutajaid 11 000, siis detsembri alguseks on nende arv ületanud 15 000 piiri. Et uus teenus võimaldab inimestel teadvustada olemasolevaid võimalusi, kuidas teha ravimite ostmisel targemaid valikuid ning selle tulemusena säästa raha, loodab haigekassa, et tulevikus lisandub teenuse kasutajaid veelgi.

Kuidas näeb, kas ravim on soodsaim?

Patsiendi makstav summa ehk omaosalus koosneb kahest või kolmest osast. Esimene osa on fikseeritud, mis sõltub soodusmäärast. Teine osa arvutatakse vastavalt soodustusele, mida rakendatakse kuni piirhinnani.

Juhul, kui pakendi jaehind on alla piirhinna, arvutatakse soodustust kogu summa ulatuses, millest on lahutatud fikseeritud osa. Kui pakendi jaehind on üle piirhinna, lisandub kolmas osa ehk välditav omaosalus ja patsient näeb, et ostetud ravim polnud antud grupis kõige soodsam.

Riigiportaalis näeb seda sellisest lahtrist "Makstud summast välditav osa" (Retsepti detailinfo -> Andmed apteegis -> Makstud summast välditav osa).

Mis on toimeaine ja toimeainepõhine retsept?

Ravim koosneb toime- ja abiainetest. Toimeaine on see, mis avaldab mõju. Abiained hoiavad ravimit koos, annavad sellele näiteks värvi, kuju ja maitse. See kehtib nii käsimüügis kui ka ainult retsepti alusel müüdavate ravimite kohta. Ühe toimeainega ravimeid on sageli palju ja neil on ka erinev müügihind.

Eesti õigusaktides on sätestatud arstide kohustus ravimeid välja kirjutada toimeainepõhiselt, apteekide kohustus hoida müügil kõige soodsaimaid ravimeid ja pakkuda inimesele esmalt just soodsamasse hinnaklassi kuuluvaid, ent sama toimeainega tooteid. Nii saab patsient teha mõistliku valiku ja raha säästa.

2013. aastal oleksid inimesed saanud langetada ratsionaalsemaid otsuseid umbes 10 miljoni euro ulatuses ehk keskmiselt 1,42 eurot ühe soodusretsepti kohta.

Riigiportaalis näeb toimeainepõhiselt koostatud retseptil märget "Toimeainepõhine" (Retsepti detailinfo ->Andmed arsti juures ->Pakendi kood, nimetus, arv).