Chikungunya viiruse saavad inimesed sääskedelt.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
17. detsember 2014, 14:34

Miljon inimest nakatus tänavu viirusesse, millest keegi eriti ei räägi

Üle ühe miljoni inimese on tänavu nakatunud viirusesse, mille vastu pole vaktsiini: ravimitööstused on selle tõve osas oma silma justkui kinni pigistanud.

Seejuures teadlased on seda tänavu kulutulena levinud haigust jälginud ja uurinud juba aastaid, kirjutab Time.

See viirus ei ole ebola, vaid sääskedelt inimesele leviv viirus Chikungunya, mis toob haigestunule kaasa piinavad liigesevalud. Tänavu on selle viirusega nakatunud üle miljoni inimese.

Aafrikast pärit viirus levis tänavu kulutulena Kariibi mere saartel, Kesk- ja Lõuna-Ameerikas. Haigusjuhtumeid on leitud ka Ameerika Ühendriikides. Ning vaatamata aastakümnete pikkusele teadlaste huvile selle viiruse vastu ei ole meetmeid ei ennetamiseks ega raviks, osaliselt on see seotud ravimitööstuse huvipuudusega Chikungunya vastu.

Samas, põhjust oleks. Kui varasematel aastatel registreeris Ameerika haiguste ja kontrolli keskus keskmiselt 28 Chikungunya juhtumit aastas, siis tänavu on registreeritud USA-s juba 1900 haigusjuhtu.

Chikungunya viirust võrreldakse sageli samuti sääskedega leviva dengue viiruspalavikuga, kuid Chikungunya ei lõpe enamasti surmaga. Küll aga toob see kaasa piinavad liigesevalud, mistõttu inimesed liiguvad pisarsilmis. Küllap on ka madal Chikungunya viirusesse suremus ravimitööstuse olematu huvi põhjus, kuid selle tõve majanduslik mõju on äärmiselt suur.

Esimest korda avastati Chikungunya viirus 1952. aastal Aafrikas, Tansaania kaguosas asuval Makonde platool. Chikungunya epideemiad tekivad tsükliliselt ja kaovad seejärel seitsmeks-kaheksaks aastaks, üle maailma vaikselt levides on see viirus 2007. aastal näiteks ka Itaalias laastamistööd teinud.

Chikungunya viiruse inkubatsiooniperiood kestab 1–12 päeva, tavaliselt kaks kuni kolm.Selle sümptomid on Wikipedia andmeil kuni 40°C palavik, tähnilis-sõlmeline lööve kehatüvel, jäsemetel ja limaskestal ning paljude liigeste valu või artriit. Teised mittespetsiifilised sümptomid on peavalu, iiveldus, oksendamine, konjunktiviit, kerge fotofoobia ja osaline maitsetundlikkuse kaotus.

Tüüpiliselt kestab palavik kaks päeva ja lõpeb siis järsult. Samas kestavad teised sümptomid – liigesevalu, tugev peavalu, insomnia ja nõrkus – edasi tavaliselt umbes viis kuni seitse päeva. Patsiendid on kurtnud liigesevalu üle ka palju hiljem, mõned kuu pärast, mõned isegi pärast kaht aastat.

Tavaliselt ei põhjusta Chikungunya põdemine surma, kuid alates eelmise aasta detsembrist on läänepoolkeral surmajuhtumeid kokku loendatud üle 100. Et viiruse raviks pole spetsiifilisi ravimeid, ravitakse seda põhiliselt palavikualandajatega.

Kuidas ennetada?

Inimesed, kes reisivad piirkondadesse, kus levib Chikungunya viirus, peaksid kandma pikki riideid ning kasutama sääsetõrjevahendeid, mis sisaldavad vähemalt 30% ainet DEET (meeles tuleb pidada, et sääsetõrjevahendeid ei soovitata kasutada alla kolme kuu vanustel lastel). Ööbimiseks on parem valida konditsioneeriga öömaja või selline, kus kasutatakse akende ja uste ees sääsevõrke.