Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
17. detsember 2014, 15:46

Kuidas infarkti ära tunda? (2)

Südamelihase infarkti peamiseks tunnuseks on tavaliselt valu rindkeres (stenokardia).

Südamelihase infarkt tekib, kui arteri sulgumise tõttu halveneb oluliselt või katkeb täielikult vereringe ühes südame pärgarteris, kirjutab veebileht kolesterool.ee. Arteri sulguse põhjustab enamasti veresoone seinal oleva kolesteroolinaastu haavandumine või rebenemine ja sellele kohale tekkiv verehüüve ehk tromb.

Mõnedel juhtudel ei pruugi patsientidel olla esinenud varasemaid südamehaiguse sümptomeid ning südamelihase infarkt võib olla esmaseks südame isheemiatõve avaldumise vormiks.

Ägeda südamelihase infarkti tekkel on iseloomulik, et erineva iseloomuga (rõhuv, pigistav, suruv, põletav, ängistav, terav) valu on kogu rindkeres, kiirgudes ka lõualuudesse, kaela, õlgadesse, kas ühte või mõlemasse kätte, ülakõhtu, selga abaluude vahelisse piirkonda.

Sageli kaasneb valuga ka südamekloppimistunne või ebaregulaarne südametöö, õhupuudustunne, iiveldus ja oksendamine, haige on jõuetu ja kattub külma higiga, kaotab teadvuse jne. 

Selliste sümptomite ilmnedes kutsu kohe kiirabi!

Tasub teada, et siabeetikutel ja vanemaealistel patsientidel (üle 75 aastastel) võib valu puududa või olla tagasihoidlik.

Kuid igal juhul tuleb kutsuda kiiresti kiirabi, kui tunnete järsku nõrkust, hingamisraskusi või tugevat higistamist. Eriti kiiresti peaksid reageerima need patsiendid, kellel on varasemalt diagnoositud stenokardia, mis varem kas rahuolekus või ravimite abiga kiiresti taandus, kuid mille vastu äkki varasemad vahendid ei aita ja valu jääb vaatamata nendele püsima 5-15 minutiks või tugevneb järjest ja lisanduvad eelpoolmainitud vaevused.