Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
19. detsember 2014, 13:17

Unetuse levinuim põhjus on töö (1)

Krooniline unepuudus on Ameerikas suureks probleemiks. Hiljaaegu ajakirjas Sleep avaldatud uuringu kohaselt on peamiseks uneröövliks töö.

Seda väidavad Pennsylvania ülikooli Perelmani meditsiinikooli teadlased pärast 125 000 ameeriklase ajakasutuse uurimist. Leiti, et töö on peamine tegevus, mida tehakse unetundide arvelt, vahendab Web MD.

Teadlased leidsid, et kõige vähem magavad inimesed, kelle uni kestab kuus tundi või vähem, kes töötavad argipäeviti 1,55 ja nädalavahetustel ning pühadel ligi kaks tundi rohkem kui need, kes magavad kauem. Vähem magavad tõenäolisemalt ka inimesed, kellel on rohkem kui üks töö: mitmel töökohal rassivatel täiskasvanutel on 61% suurem tõenäosus magada tööpäeviti kuus tundi või vähem.

Ka USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse andmeil magab tervelt 30% töötavatest Ameerika täiskasvanutest ööpäevas keskmisel kuus tundi või vähem.

Teadlaste hinnangul räägivad seesugused uuringutulemused murettekitavast trendist, sest see võib kaasa tuua mitmeid terviseprobleeme, näiteks diabeedi ja kaalutõusu.

Teadlased soovitavad tööandjatel ja koolidel kaaluda töö hilisemat algust või hoopis paindlikke töötunde. Uuringust selgus nimelt, et kui töö või kool algas hommikul tund aega hiljem, pikenes inimeste uneaeg 20 minuti võrra. Ka näitas uuring, et töötud ja pensionärid magavad töölkäijatest rohkem ning ka iseendale töö andjad magavad teistest rohkem. Teadlased seletavad seda just paindlikumate töötundidega.

Teise suuremahulise uuringu järgi ilmnes, et lisaks tööle on uneröövliks näiteks ka õhtune telekavaatamine.

Neid asjaolusid teades soovitavad teadlased oma elu korraldada nii, et unepuudus viia miinimumini. Selle nimel tasub pingutada, sest nagu kinnitavad teadlased: unepuuduses vaevlevad inimesed teevad rohkem vigu ning on teistest kergemini ärrituvad.