Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. detsember 2014, 16:20

Kaunis rind kirurgia abil - miks või kuidas? (31)

Naised on hakanud rohkem treenima ja ka ilukirurgide patsientide hulgas on palju neid, kes teevad sporti ja treenivad intensiivselt.

Geenid vs. ideaalid. Kõigil on oma geenid, mis määravad välimuse. Samas on ühiskonnas ilusaks tunnistatud teatud ideaalid, mille poole inimesed püüdlevad, sest nad püüavad olla igas asjas parimad.

Kui inimene tunneb, et üks või teine välimuse küsimus takistab tal olla tema ise või selline, nagu ta tahaks end tunda, siis on mõtet rääkida kirurgia võimalustest.

Naiseliku rinna suuruse annab peamiselt rasvkude, rinnalihase treenimine ei suurenda rindu, vaid rinnalihast. Treenides tuleks säilitada mõõdukus, rinnalihase ülemäärane treenimine ei tekita naiselikku rinda. Kuid treenitud rinnalihase parem verevarustus toidab ka nahka ja rasv- ja näärmekude ning hoiab seda pringimana. Vere- ja lümfi­varustuse parandamiseks on treenimine loomulikult hea.

Rinnasuurendus­operatsioone tehakse eri tehnikate ja eri proteesimudelitega.

Operatsiooni planeerides on äärmiselt tähtis arvestada nii naise anatoomia kui ka tema treeninguharjumustega. Lihase tugevus on väga tähtis nüanss, mida tuleb hinnata.

Proteesid võib operatsiooniga paigaldada kas lihase alla või lihase peale, on ka modifikatsioone. Näiteks väga tugeva rinnalihase korral ei panda proteesi üldjuhul lihase alla.

Kui naine on läbi teinud rinnasuurendusoperatsiooni, peaks ta oma sportimise koormust planeerides arvestama proteeside olemasoluga olenevalt operatsioonitehnikast ehk sellest, kuhu proteesid on pandud.

Kui proteesid on lihase peal, peaks rindu kindlasti küllalt tugevalt toetama, kas või kahe rinnahoidjaga, eriti kui treening hõlmab hüppamist või põrutusi. Sest maa külgetõmbejõud toimib, protees teeb rinna raskemaks ja võib naha välja venitada. Mida suurem ja raskem protees, seda problemaatilisem rinna pikaaegne säilimine on.

Kui protees on paigaldatud rinnalihase alla, ei ole väga soovitatav suurt rinnalihast tugevalt treenida. Ka sellisel juhul on rinna toestus oluline, aga mitte nii tähtis, sest rinnalihas hoiab proteesi tugevalt vastu roideid. Kui protees asub lihase all, on oht, et lihased võivad proteesid tõmmata liiga kõrgele ja need pole enam rinnanäärmega kohakuti.

Esteetiline kirurgia pole ainult naha siledaks tõmbamine või rinna suurendamine, vaid elukvaliteedi parandamine, see mõjutab ennekõike inimese enesehinnangut.