Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
27. detsember 2014, 09:22

Kolm küsimust külmetuse kohta

Millal võtta ühendust arstiga?

Viirusinfektsiooni nähud peaksid taanduma 2–3 päevaga, paranemine toimub tavaliselt nädalaga. Kui haiguse kolmandal päeval pole enesetunne paranenud, püsib kõrge palavik, tekkinud on tugev köha, valu rindkeres, valu põses, mis tugevneb ettepoole kummardudes, viitab see tüsistustele, mis vajavad arstlikku uurimist ja ravi.

Harva võib esineda väga raske kuluga haigus, tavaliselt gripp, millega kaasnevad teadvushäired. Nende tekkides ei tohi oodata, vaid peab helistama tööpäeval oma perearstile, muul ajal perearsti nõuandetelefonil 1220 või häirekeskuse numbril 112.

Millal võib laps minna lasteaeda?

Enamik arste juhindub lihtsast reeglist: laps võib minna talvel õue, kui palavikust on möödas kaks päeva, kui laps on igati terve, võib minna lasteaeda kolm-neli päeva pärast palaviku taandumist.

Kuidas ka ei püüaks, on lasteaed viirusinfektsioonide kasvulava, nii võib lasteaialaps aasta jooksul põdeda 6–8 korda. Haigus on muidugi paha, kuid asja parem külg on see, et nii saab laps parema immuunsuse paljude nakkuste suhtes.

Kuidas suhtuda vaktsineerimisse?

Gripivastane vaktsineerimine on põhjendatud eakatel, kroonilisi kopsude ja südame-veresoonkonnahaigusi põdevatel patsientidel ja meedikutel.

Terveid töökollektiive mass­vaktsineerida pole mõtet. Ohtlikku tüsistust, kopsupõletikku, põhjustab pisik nimetusega pneumokokk. Selle vastane vaktsineerimine on Eestis veel vähe levinud, kuid seda julgen soovitada samade näidustuste korral.

Milleks kinkida oma eakatele vaase, potte-panne ja muud, mida neil vaja pole, hea kink on kopsupõletikuvaktsiin, mille mõju kestab aastaid.