Foto: ANDRES TREIAL
Keha
22. detsember 2014, 17:34

Jälgi sünnimärke! Võid päästa oma elu! (3)

Ohtlikke sünnimärke iseloomustab silmale nähtavatest märkidest ebasümmeetriline kuju, ebaühtlane serv, ebaühtlane värvus ja dünaamika. Dünaamika all mõeldakse igasugust muutust sünnimärgi varasema välimusega võrreldes, dünaamika on selge ohu märk!

Teravdatud tähelepanu tuleks pöörata ka nn “inetule pardipojale” ehk nahamoodustisele, mis välimuse poolest selgesti eristub inimese ülejäänud sünnimärkidest.

Uuri ja kontrolli! Enda patsientidel soovitan üks kord kuus sünnimärke ise peegli ees kontrollida või paluda pereliikme abi.

Arsti juures võiks lasta sünnimärgid üle kontrollida umbes kord aastas, sest väga varases staadiumis ei pruugi kõik muutused sünnimärgis veel palja silmaga olla nähtavad ning need tuleks üle vaadata dermatoskoobiga (abivahend nahamoodustiste hindamiseks).

Kui inimene avastab nahal mõne muutunud sünnimärgi, tuleks arsti poole pöörduda esimesel võimalusel. Kõrge riskiga patsientidel, kellel endal või kelle lähisugulasel on diagnoositud melanoomi, kel on hulgaliselt ebatüüpilisi sünnimärke või kel on olnud tõsiseid päikesepõletusi, soovitan kontrollida end arsti juures isegi kaks korda aastas.

Pärast sünnimärgi kirurgilist eemaldamist kontrollitakse seda alati laboris. Kui uuringul selgub, et tegemist oli pahaloomulise nahakasvajaga, järgneb laialdasem operatsioon.

Kui sünnimärk eemaldada laseriga, siis koetükk hävib ning seda pole võimalik enam laboris kontrollida. Nii võib jääda kasvaja õigel ajal diagnoosimata ja vajalik ravi saamata.

Viimasel ajal paluvad ligikaudu pooled patsientidest muude probleemide hulgas ka oma sünnimärgid üle vaadata. Aastas kontrollin ligikaudu 600–700 patsiendil sünnimärke.

Selle aasta kümne kuu jooksul olen diagnoosinud kümmekond uut melanoomijuhtu, enamasti varases staadiumis. Suurem osa minu patsiente on olnud 20–40 aasta vanused noored inimesed.