Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
27. detsember 2014, 15:32

Üks küsimus: trenni teen, kuid kaal ei lange - miks? (16)

Teen jõusaalis trenni juba kuu aega 5–6 korda nädalas ja korraga umbes 1,5 tundi. Kehakaal pole vähenenud, vaid suurenenud. Tean, et lihased kasvavad, aga kas kaalulangust polegi loota? Olen 175 cm pikk ja rasvaprotsent on 25,4%.

Kaalunõustaja ja treener Viktor Eksi: Kuu aega on paraku liiga lühike aeg, et otsustada kaalutõusu põhjuste üle ainult treenimise põhjal. Jõutreeninguid tehes on iseloomulik, et kaal tõuseb. Naistel ei pruugi põhjuseks olla aga suurenenud lihasmass, kuna selle kiire kasv on kehahormoonide iseärasuse tõttu ebausutav. 

Sinu rasvaprotsent on normi ülemises osas. Seda on võimalik mõningal määral vähendada vaid toitumist korrigeerides. Mida rohkem treenida, seda suuremaks kasvab ka söögiisu. Kui eesmärk on langetada kaalu, vähendades rasvaprotsenti, tuleks kindlasti toituda tervislikult ja vastavalt vajadusele ning toitained peaksid olema õiges vahekorras.

Õige toiduvalik hoolitseb väsitavast kehalisest koormusest taastumise eest.

Ma kindlasti ei soovita kellelegi treenida jõusaalis 5–6 korda nädalas. Nii sageli treenivad profi­sportlased, kel on võistlemisel väga suured eesmärgid, või on tegu ülimalt täpse, konkreetse inimese vajadusi arvestava mitmekülgse kavaga.

Alustajale piisab 2–3 trennikorrast nädalas. Alles mõne kuu pärast on mõistlik treeningumahtu suurendada, kui keha on koormusega kohanenud ning sul on selgem siht. Kaalulangust soovides võiks põhirõhk olla rahuliku pulsisagedusega kardiotreeningul, jõutreening jäägu pigem teisele kohale.

Kui treeningukava ei anna tulemusi, võib olla põhjuseks ka üksluisus, mis ei rahulda treenija kehalisi vajadusi. Ühekülgne treenimine väsitab liigselt keha ega anna piisavat taastusaega, kuna enamasti pannakse rõhk pikkadele treeningu­sessioonidele, kuigi arukalt treenides saaks hakkama ka poolega sellele kuluvast ajast. 

Sportimine on mõtestatud tegevus, mille käigus õpib inimene oma kehalisi võimeid tundma ning oskab seeläbi oma keha paremini kuulata. Pole tarvis kulutada asjatult energiat ega viia keha stressi. Keha tänatakse pingutuse eest tervisliku toidu ja piisava puhkeajaga. Äärmuslikkus pole hea.