Foto: MEELIS TOMSON
Uudised
22. detsember 2014, 09:18

Ohooo! Populaarne valuvaigisti ibuprofeen on võti pikema eluea poole? (11)

Sageli peavalude käes kannatavad inimesed teavad, et ibuprofeen võib imet teha. Seda ei osanud aga keegi varem kahtlustadagi, et ibuprofeen võib olla ka võti pika ja tervema elu poole.

Mitmed pärmseente, ussikeste ja kärbestega läbi viidud eksperimendid on nüüd aga näidanud, et populaarne valuvaigisti pikendas nende eluiga 15%. Inimeste jaoks võiks see teadlaste hinnangul tähendada tervena elatud ajale 12 lisa-aastat, kirjutab Daily Mail.

California teadlaste läbi viidud katsetes katsetati ussikestel sarnaseid annuseid, nagu seda kasutavad miljonid inimesed peavalude, lihasvalude, nikastuste ja gripi raviks. Katse tulemused avaldati ka ajakirjas PLoS Genetics.

See avastus on ajanud ka USA teadlased elevile, sest enamiku inimeste ravimikappides leiduvat ibuprofeeni peetakse rahva seas suhteliselt ohutuks ravimiks. Samas võib ibuprofeeni väärkasutamine põhjustada seedehäireid ja maohaavandeid ning pikaajalised suured annused seda valuvaigistit võib suurendada infarktiriski ning vähendada naiste viljakust.

Igatahes planeeritakse tehtud avastuse kinnitamiseks teha lisauuringuid, sest nagu kinnitavad teadlased: asi on seda väärt. Ka ei ole see esimene seesugune uuringutulemus, möödunud suvel Newcastle ülikoolis läbi viidud katsed hiirtega lisasid ka nende elule pikendust.