Aasta Arst 2014, veresoontekirurg Andrus Loog (keskel) koos žüriiga, mille koosseisu kuulusid Eero Merilind (vasakult), Evelin Ilves, Anu Kasmel ja Margus Viigimaa.Foto: Mati Hiis
Uudised
22. detsember 2014, 14:12

GALERII: aasta arstiks valiti veresoontekirurg Andrus Loog (55)

Eesti Tervise Fond kuulutas aasta arstiks veresoontekirurgi Andrus Loogi, kes töötab Taastava Kirurgia Kliinikus ning on ühtlasi ka selle juht. 

"Kui Eero Merilind (Eesti Tervise Fondi juhataja – S.P.) mulle helistas ja uudise teatas, siis ma ei tundnud küll, et oleks midagi erilist teinud ja tänavu kuidagi erilisemalt silma paistnud. Mõtlesin ka kõigile nendele asjadele, mis elus tehtud ning siiski tundus, et parimad tegemised on alles ees," naeratas Andrus Loog pärast auhinna kättesaamist. Aasta arsti tiitlit võtab ta siiski olulise tunnustusena tehtud tööle.

Ta ei jätnud rõhutamata oma kolleegide osa selles. "Ma olen kirurg, kes töötab operatsioonitoas. On keeli, kus seda ruumi nimetataksegi operatsiooniteatriks. Igal juhul on selge, et peaosa on sellest ruumis täita patsiendil operatsioonilaual. On ka selge, et kirurgil on selles teatris oluline kõrvalosa. Kuid et kirurg saaks särada ja pääseks pildile, on veel terve hulk inimesi, kes arsti tohutult aitavad alates neist, kes patsiendi haiglasse vastu võtavad ja lõpetades nendega, kes koju kirjutavad. Vahepeal on neid veel terve rida," kõneles Loog. Ta lisas, et 21 aastat töötanud Taastava Kirurgia Kliinik ei ole ühe inimese töö, kõigil selle töötajail on asutuse töös oma roll ning sestap ongi see tiitel tunnustus kogu kliinikule.

Eero Merilind, Eesti Tervise Fondi juhataja lausus, et Andrus Loog valiti aasta arstiks 270 kandidaadi seast. Tänavu oli ühe parima valik tema sõnul keeruline, lõppvoorus pakkusid Andrus Loogile konkurentsi ka perearst Remo Kurruk, neuroloog Toomas Toomsoo ja nefroloog Madis Ilmoja. Viimased kaks said aasta arsti tiitli haiglas, kus nad töötavad.

Eero Merilinnu sõnul on tava aasta arsti tiitliga pärjata arsti, kes on teinud midagi uut või tegeleb mõne põneva valdkonnaga. Andrus Loogi puhul sai määravaks kaks asjaolu.

Esiteks on Loog Eesti esimese erakliiniku rajaja ja eestvedaja juba 21 aastat, kes on kliinikusse koondanud võimeka meeskonna. "Kuid lisaks kirurgitööle juhib Andrus Loog Euroopa Liidu teadusarenduse projekti, mis uurib rasvast pärinevaid regeneratiivrakke ning nende võimet luua uusi veresooni, et seeläbi päästa jalgu amputatsioonidest," rääkis Merilind.

Andrus Loog on lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja õppinud samas aspirantuuris. Aastatel 1991-1992 jätkas ta õpinguid Texase Ülikoolis Ameerika Ühendriikides ning töötas külaliskirurgina maailma suurima töömahuga südame- ja veresoontekirurgia keskuses Texas Heart Institute'is, mille järel töötas 1992. aastal assisteeriva kirurgina Indiana-Ohio Heart'i haiglas.

Aasta arsti valisid portaali arst.ee lugejad ning žürii, mille koosseisu kuulusid Evelin Ilves, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Kardioloogiakeskuse teadusjuht professor Margus Viigimaa, Rahvusvahelise Tervisedenduse Assotsiatsiooni asepresident Anu Kasmel ja Eesti Tervise Fondi juhatuse esimees Eero Merilind. Aasta arsti valiti 13. korda.