Kõrvaltoimetesse, mis on kirjas hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite infolehel, tuleb suhtuda tõsiselt.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
23. detsember 2014, 12:50

Noor naine pääses beebipillide tõttu tekkinud surmaohust üle noatera: „Kõigil ei lähe nii hästi!" (23)

„Suur vereklomp oli minu vasakus kopsus ja seda juba ka kahjustanud. Ning lisaks kõigele oli oht, et see võib liikuda mu ajju või südamesse ning mind nii tappa," räägib oma loo noor naine, kes pääses beebipillide tekitatud surmaohust üle noatera. Ta on üks neist, kellel beebipillide tarvitamise kõrvalmõjuna tekkis tromb.

Jene Luciani räägib, et ei osanud midagi sellist kahtlustada. Ta oli oma elu parimas vormis: 36 aastane ja kaalus 63 kilo. Füüsis oli noorel naisel küll hea, kuid vaimselt oli ta suures stressis – ta oli äsja lahutanud abielu, kolinud koos tütrega uude linna ja kohanes tiitliga töötav üksikema. Ainus, mis õitses, oli karjäär.

Esimene märk: valu rinnus

Naine meenutab portaalis shape.com ühe suvise päeva hommikut, mil ees ootas tegemisi täis päev. Esimesele koosolekule minnes tundis Jene rinnus valu. Ta pani selle lihaspingete arvele, sest teadis, et pingelised päevad põhjustavad seda. Läbi linna kõndides kolis valu rinnust selga ning asi tundus tõsine.

Jene mõtles minna erakorralise meditsiini osakonda, kuid ei tahtnud oma nelja-aastas tütrekest hirmutada ning loetles endale peegli ees seistes põhjuseid sinna mitte minemiseks: ma ei saa kuidagi infarkti saada, sest olen liiga noor, sale ja elan tervislikku elu. Naine pani valu paanikahoo ja seedehäirete arvele, võttis ravimeid ja läks magama.

Ärgates polnud valu kuskile kadunud. Terve ööpäev hiljem esimeste sümptomite tekkimisest läks Jena arsti juurde. „Sa oled üle 35 aasta vana ja tarvitad beebipille?" küsis arst temalt ja saatis pikema jututa kopsutrombi välistamiseks uuringutele. „Beebipillid võivad põhjustada trombide teket," selgitas arst naisele.

Jena oli küll kuulnud, et tõenäosus trombide tekkeks on kahel-kolmel naisel 10 000, kuid ei uskunud, et temaga võis juhtuda halvim. „Saan valuvaigisteid ja lähen koju," oli ta veendunud. Ka uuringuid läbi viinud õde arvas, et midagi ei saa valesti olla, sest Jena näeb nii hea välja.

„Kahjuks ei olnud tal õigus. Paar tundi ja üks kompuutertomograafiline uuring hiljem sain teada hirmutava uudise: suur vereklomp oli minu vasakus kopsus ja seda juba ka kahjustanud. Ning lisaks kõigele oli oht, et see võib liikuda mu ajju või südamesse ning mind nii tappa," meenutab naine.

Jenale määrati verd vedeldav ravi ning talt konfiskeeriti beebipillid. Jena oli haiglas kaheksa pikka päeva ning see ei olnud lihtne: kui tromb hakkas lahustuma, tekkisid kopsuspasmid ja veriköha. Kuid naine sai sellest karmist loost elujõudu ja taastas aegamisi kontrolli oma keha üle.

Mõtle hoolega: kas sina oled tromboosist ohustatud?

Jena ütleb, et kopsutromb tapab palju noori naisi, sest enamasti ei tunnistata hoiatusi kõrvaltoimete lehel. Seal on muuhulgas kirjas, et tromboosi tekkerisk on suurem neil hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutavatel naistel, kes on ülekaalulised, üle 35aastased või suitsetavad. Samuti, kui naisel on tromboosi teket soodustavaid geneetilisi tegureid. „Mina ei olnud istuva eluviisiga, kuid infarkti soodustav geen mult leiti," kostab ta nentides, et elas viitsütikuga pommi otsas kõik need aastad.

Oma kogemusele toetudes soovitab Jena minna otsekohe arsti juurde, kui tekib seletamatu valu kõhus, rinnus, peavalu, nägemishäired või raske jalavalu. Need kõik võivad viidata tekkinud trombile. „Igaüks peab iseenda eest ennekõike ise hoolitsema," rõhutab Jena, kes peab ülejäänud elu elama igapäevaselt verevedeldajaid manustades ja korralikult arsti juures kontrolli juures käies. Mõistagi pidi ta ka rasestumisvastased vahendid välja vahetama.

Jena otsustas oma loost avalikult rääkida, kuna on üks ellu jäänud õnnelikest. „Kopsutrombi tõttu sureb aastas väga palju noori inimesi. Mina olen üks õnnelikest, kel see diagnoositi õigeaegselt ja olen elus," kirjutas Jena nentides, et kõigil ei lähe nii hästi.

Ka kuulus stilist Annabel Tollman suri möödunud aastal 39-aastasena teadaolevalt trombi. Selline lugu viib noored naised küll paanikasse ja paneb neid sotsiaalmeedias ahastama, kuid oluline on mõelda selle peale, kuidas iseenda trombi saamise võimalusi vähendada. Ja midagi selle vastu ette võtta.