Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
29. detsember 2014, 14:27

Viis märki, mis vihjavad depressioonile (1)

Kurb olemine ja negatiivsed tunded on osa normaalsest elust. Kui kurbus ja lootusetus püsivad aga järjekindlalt ning rebivad sind välja su tavapärasest rutiinist, võib olla see märk depressioonile.

USA rahvusvahelise vaimse tervise instituudi hinnangul kogeb depressiooni 7% täiskasvanutest, vahendab Time. Kui aga allolevatest sümptomitest on vähemalt üks paari nädala jooksul püsinud, on viimane aeg abi otsida.

• Sa sööd rohkem (või vähem) kui tavaliselt. Kui aju on hõivatud negatiivsete mõtetega, võib inimene unustada süüa või kaotada huvi toidu valmistamise vastu. Teisalt võib depressioon, kurbus, pessimism ja madal enesehinnang sundida oma kehva enesetunnet õgimisega leevendama.

* Sa magad liiga palju või liiga vähe. Mõned depressioonis inimesed poevad päevadeks teki alla, sest magamine aitab põgeneda argipäeva kurbusest. Teised inimesed kogevad depressiooni ajal rahutust ning magavad seetõttu vähem. Mõlemad variandid on halvad, sest kui inimene ei maga piisavalt, läheb ta keha sisemine kell omadega sassi, inimene muutub väsinud ja hajevil olevaks ning on veelgi vähem võimeline normaalselt oma tegemisi jätkama.

• Pisiasjad ajavad sind närvi. Vähesed inimesed tunnistavad seda, et depressioon toob neile kaasa ka kõrgendatud ärrituvuse. Depressioonis inimene tundub pahur ja vihastab või solvub iga väiksemagi asja peale.

• Keskendumisraskused. Kui su aju on hõivatud kurbade ja tühjade mõtetega, liigud sa ringi justkui udus ning see mõjutab nii igapäevast tööd, mälu kui võimet otsuseid teha. Laialivalguv mõtlemine võib inimese viia halbade valikuteni või ka olukorda, kus ta ohustab oma elu.

Sa ei naudi tegevusi, mis tegid su varem õnnelikuks. Kui sa ei naudi enam tegevusi, mis sulle varem rõõmu valmistasid, on see ilmselge märk depressioonist. See loob omakorda ka nõiaringi: depressioon röövib su võime nautida tegevusi ning seetõttu lõpetad paljude asjade tegemise, mis võiks sinu meeleolule veidigi turgutavalt mõjuda.