KAALUST ALLA: Paljud annavad endale uue aasta saabudes sellise lubaduse. Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
30. detsember 2014, 07:00

Mida teha, et lubadus uuel aastal kaalust alla võtta unarusse ei jääks? (4)

"Aastast aastasse kordub sama – inimesed on andud endale kaalulangetamise lubaduse, hakkavad dieeti pidama ja trenni tegema. Jaanuari lõpuks kipub see lubadus aga ununema," räägib apteeker Sille Krüger, et iga aasta alguses suureneb apteekides dieedipreparaatide müük.

Põhjus on lihtne: iga aasta alguses annavad kümned tuhanded eestlased endale uusaastalubaduse kaalust alla võtta.

"Paraku ununeb see lubadus enamasti juba jaanuari lõpuks," nendib BENU Viru Platsi Apteegi juhataja Sille Krüger ja annab nõu, kuidas seada eesmärki nii, et see ka toimiks.

Viru Platsi apteegi juhataja sõnul on põhihäda selles, et enamasti on inimeste seatud eesmärgid ebarealistlikult kättesaamatud või napib neil tahtejõudu. Sest nagu elu on näidanud – kaalulangetamistuhin raugeb paljudel juba jaanuari lõpuks.

"See tekitab inimestes ebaõnnestumise tunnet ja stressi ning siis otsitakse apteegist järgmisi preparaate," räägib Krüger.

Puudulik uni – vähetuntud kaalutõusu põhjus

Et kaalu langetamine õnnestuks, soovitab Krüger alustada realistlike eesmärkide seadmisest ja läbimõeldud ajaplaanist.

"Lubadus, mis sunnib paari kuuga kümme kilo alla võtma, ei ole kindlasti ühelegi kaalulangetajale sobilik loosung," tähendab ta. Eesmärk peab Krügeri sõnul olema saavutatav enese näljutamiseta ning ületreenimiseta, see võiks soovitatavalt olla etapiline.

"Kui seada eesmärgiks saleneda järgmiseks aastavahetuseks, tikub seegi plaan untsu minema," nendib ta.

Pärast realistlike ja saavutatavate eesmärkide seadmist tuleb läbi mõelda enda päevakava ning mahutada sinna piisavalt und ja liikumist.

"Puudulik uni on üks kaalutõusu põhjuseid, millest räägitakse vähe," märgib apteeker, et just piisav ööpäevane uni aitab söögiisu kontrolli all hoida.

Krügeri sõnul kiusab kaalutõus tihti just neid, kes magavad vähe või kellel on une ja uinumisega probleeme. Viimasel puhul ei soovita apteeker kohe unerohtude järele haarata, vaid esmalt otsida abi toidulisanditest, mis mõjutavad hormooni nimega melatoniin.

"Kui selle hormooni töö on häiritud, on inimeste uni lünklik ja pinnapealne, see aga suurendab omakorda söögiisu ja kaalukasvu. Õiged toidulisandid aitavad hormonaalset tasakaalu kontrolli all hoida ning sellega kaalutõusu ennetada," selgitab Krüger unepuuduse mõju kehakaalule.

Peale une on väga tähtis liikumine, kuid üle ei maksa pingutada selleski punktis. "Varasema vähese liikumiskogemusega inimene ei tohiks kindlasti hakata iga päev intensiivset trenni tegema," ütleb Krüger ja soovitab alustada kolmest treeningust nädalas, liikudes korraga 20 minutit. Enne spordisaali kasuks otsustamist võiks alustada näiteks perega suusatamisest või sõpradega kepikõnnist.

"Kui ühtegi paremat liikumismõtet pähe ei tule, võib astuda bussist kaks peatust varem maha ja kõndida jala koju. Tööl ja kaubanduskeskustes tasub eelistada liftile ja eskalaatorile treppi," toob apteeker näiteid, kuidas kiireski igapäevaelus leida võimalusi enda liigutamiseks.

Kui uus treeningurežiim keha ebameeldivalt üllatab, võib see väljenduda jalakrampidena.

"Selle vastu aitab magneesium, eriti koos B-vitamiiniga," lausub Krüger, lisades, et B-vitamiin toimib muu hulgas ka stressi ja väsimuse vastu. Et magneesiumi omandab organism kõige paremini välispidiselt, soovitab ta teha magneesiumisoolaga jalavanne või osta õlilahusena müüdavaid magneesiumipihusteid.

"Aasta alguses võiks ühtlasi läbi astuda oma perearsti juurest ja teha vereanalüüsid. Nende tulemuste põhjal saab valida lisatarbimiseks just neid mineraale ja vitamiine, mida organismis vajaka jääb," õpetab apteeker.

Loomulikult tuleb kaalulangetamiseks üle vaadata ka toidulaud, tarbida vähem suhkrut ja rafineeritud õli. Alles siis, kui uni, liikumine ja igapäevane toit on sobivas proportsioonis, tasub kiigata apteegipreparaatide järele.

Krüger ütleb, et nende puhul tuleb käituda ratsionaalselt ning mitte osta valimatult mitmesuguseid tooteid. "Inimestel on kombeks valida kaupu, mida rohkem reklaamitakse, mitte tooteid, mida neile konkreetselt vaja oleks," on Krüger kogenud ja soovitab apteegis toidulisandeid valides usaldada kogemustega apteekreid, kes õige suuna kätte juhatavad.

Unistus täitub õige tempo ja vahenditega

Igal juhul peaks alustama organismi puhastamisest ja mürkide väljutamisest ning alles seejärel vajadusel liikuma söögiisu pärssivate või seedimist kiirendavate preparaatide juurde. Krügeri sõnul ei tasu ühtegi toidulisandit üle doseerida ning arvestama peab, et tulemusi on näha alles kolme kuu pärast.

Kaalulangetamise tuhinas soovitab apteeker pöörata rohkem tähelepanu nahale, juustele ja küüntele, mis muutuvad dieeti pidades sageli kuivaks ja hapraks. "Enamasti hakatakse kuiva ja ketendavat nahka kreemitama, kuid see on vaid tagajärgede leevendamine," lausub Krüger, et naha piisavaks toitmiseks tuleb jõuda põhjusteni.

Kui kõike eelnevat silmas pidada, on iga naise unistus sale piht ja hea vorm saavutatav.

"Oluline on õige tempo ja vahendid," paneb apteeker veel kord igale uusaastalubaduse andjale südamele.

Meelespea kaalulangetajale

1. Alusta realistlike eesmärkide seadmisest ja läbimõeldud ajaplaanist. Sea endale ka vahe-eesmärgid, mis distsiplineerivad mõistlikus tempos eesmärki saavutama. Sihtmärgiks ei pea seadma kaalunumbrit – selleks võib olla näiteks treeningute arv nädalas.

2. Mahuta oma päevakavasse piisavalt und. Täiskasvanud inimene peaks magama igal ööl 7–9 tundi. Kui ärkad öösiti sageli ja ei maga hommikuks välja, siis pea nõu arsti või apteekriga.

3. Liigu piisavalt. Kui osa inimestele sobib intensiivne treening, siis teistele pigem 20 minutit igapäevast kõndimist. Vali endale selline treening, mis meeldib ja organismile sobib, siis ei teki käegalöömise tunnet.

4. Vaata kriitilise pilguga üle toidulaud, vähenda suhkru ja rafineeritud õli kasutamist. Kui armastad magusat, siis eelista suhkrule mett, mis parandab ühtlasi immuunsüsteemi. Söö iga päev piisavalt, ära nälgi!

5. Kui otsid abi apteegipreparaatidest, siis alusta organismi puhastamisest ja pöördu alles seejärel söögiisu pärssivate või seedimist kiirendavate toidulisandite juurde.

Allikas: Sille Krüger

 Millised on popimad  kaalulangetustooted?

  • Merevetika baasil Spirulina tooted. (Vähendavad söögiisu ja tugevdavad immuunsüsteemi).
  • L-karnitiin. (Aitab rasva põletada).
  • Tonalin. (Aitab rasva siduda).
  • Figura teed. (Omavad lahtistavat toimet).
  • Meriti dražeed. (Kiirendavad ainevahetust).