Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
30. detsember 2014, 10:41

Jooga teeb tervisega imet (2)

Mõtled, mida endale uueks aastaks lubada? Äkki kohustuse joogaga tegeleda – uue uuringu kohaselt saab seda harrastades oma tervisega imet teha.

Uus uuring paneb jooga kasu tervisele samale tasemele, nagu seda on ka rattasõidu ja kerge jalutuskäigu kasu, vahendab Time ajakirjas European Journal of Preventive Cardiology ilmunud uuringut. Selle andmed on kokku kogutud 37 erinevast uuringust, mis hõlmas 2768 inimest.

Ilmnes, et võrreldes joogaharrastajaid nendega, kes joogat ei tee, olid esimeste kehalised näitajad oluliselt paremad: neil paranes oluliselt kehamassi indeks, vererõhk muutus stabiilsemaks, südame löögisagedus ja kolesterool püsisid stabiilsed. Ehk teisisõnu, jooga avaldas tervisele samasugust mõju, nagu seda teevad ka jalgrattasõit või kerge jalutuskäik.

Ebaselgeks jäi see, kui sageli peab joogat kasu saamiseks harrastama. Küll aga pakuvad nad, et jooga mõjub tervisele hästi, sest aitab stressi vähendada – seega parandab see ka ainevahetust ja südame tegevust, samuti alandab põletike taset kehas.

Et üha enam inimesi püüab oma hinge ja keha tasakaalus hoida, oleks teadlaste hinnangul jooga mõjust tervisele tarvis rohkem uuringuid. Potentsiaali sellel alal inimeste tervist parandada igatahes on.