Foto: ALDO LUUD
Hea nõu
30. detsember 2014, 11:31

Üks küsimus: kas avalikus tualetis on mõistlik käsi seebiga pesta? (3)

Viiruste hooajal manitsetakse bakterite eest, mis varitsevad nii ukselinkidel kui avalikes tualettides veekraanidel. Kas avalikus tualetis on üldse mõistlik tõbedest hoidumiseks käsi seebiga pesta?

„Avalike tualeti seepidel elab küll palju baktereid, kuid kätepesu järel inimene tõenäoliselt haigeks ei jää," rääkis Columbia ülikooli epidemioloogiaprofessor Elaine L.Larson Huffington Postile.

Ettevaatlikud peaksid tema sõnul olema nõrgenenud immuunsüsteemiga inimesed, neil soovitab Larson kasutada pigem vedelseepe. Nende organismil on nimelt keerulisem bakteritega võidelda, tervel kehal ei tohiks sellega probleeme olla.

Bakterikihiti saab seebilt vähendada üsna lihtsate vahenditega. Näiteks on soovitatav seep enne kätepesu voolava vee all märjaks teha, kergelt vahule ajada ja siis see vahukiht maha pesta. Ja alles siis käsi nii-öelda puhtaks tehtud seebiga pesta.

Ka ei tohiks seepi hoida seebialusel, mis kogub vett, sest niiske keskkond on bakteritele elutegevuseks meelepäraseim. Selle asemel võiks seepi hoida spetsiaalsel alusel, mis võimaldab sel õhu käes ära kuivada.

Pereliikmetega seepi jagades ei pea muretsema, sest nendega jagab inimene oma baktereid ja mikroorganisme nagunii.

Ning hea on ka see, et vedelseebi dosaatorilt on tõenäosus baktereid saada nagunii väiksem, avalikes tualettides tavaliselt tükiseepi nagunii pole. Kui peaks olema, siis tuleb lihtsalt käsi väga korralikult pesta: 20 – 30 sekundit mõlemalt poolt, küürides kindlasti ka küünte ümbrust ja randmeid.