Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
30. detsember 2014, 13:40

Miks ei tohi kontaktläätsedega ujuda?

Talv on käes ning ujulahooaeg on alanud. Nägemisprobleemidega inimesed on ujulates tihtipeale hädas, sest ilma prillide ja kontaktläätsedeta on nägemine piiratud, aga prillidega on ebamugav ja kontaktläätsedega isegi ohtlik. Silmaarst Ants Haavel selgitab, miks ei tohi kontaktläätsedega ujuda.

"Kontaktläätsetega ujumine pole soovituslik, sest vesi võib sattuda silma ja kontaktläätsele ning just see on asi, mis võib kaasa tuua nägemises pöördumatuid kahjustusi," kirjutab KSA Silmakeskuse silmaarst Ants Haavel. Seetõttu pole soovituslik kontaktläätsedega minna ei ujulasse, järve, merre ega vanni. Ehk teisisõnu – kontaktläätsed on mõeldud kuivaks kasutamiseks ja need ei tohi saada kontakti ühegi teise vedelikuga, olgu selleks kraani-, ujula-või merevesi.

Vees on bakterid, amööbid ja parasiidid

Põhjus on lihtne – vees on igasuguseid baktereid, amööbe ja parasiite, mis kokkupuutel konktaktläätsega sinna kiirelt ja kergelt kinnituvad, kuid mis võivad kaasa tuua väga raskeid seisundeid silmadele. Kõige hullem neist on mikroskoopiline Acanthamoeba parasiit, mida leidub nii mullas, tolmus kui näiteks basseinis. "Sellest võivad tulla silmapõletikud, punetused, ärritused ja isegi nägemist halvendavad sarvkesta haavandid," hoiatab ta.

Ameerika Toidu-ja Ravimiorganisatsioon soovitab samuti, et kontaktläätsed ei tohiks kokku puutuda mitte ühegi veega, hõlmates endas kraanivett, basseine, ookeaneid, järvi, jõgesid ning dušši ja vanni. Kui vesi satub kontaktläätsedega ujudes silma, siis tuleb lääts otsekohe silmast eemaldada, see puhastada ja desifitseerida, et vältida silmaärrituse või põletiku riski. Kõige kindlam ja ohutum on kontaktläätsedega ujuma ning pesema mitte minna.

Ühelegi kontaktläätsele ei sobi vesi

Kontaktläätsesid on erinevaid, kuid ühtegi neist ei tohi ujudes kasutada, sest kokkupuude veega pole ühelegi läätsele hea. Kui sa aga otsustad siiski nendega vette minna, siis proovi olla nii, et silmad märjaks ei saaks ning veega kokku ei puutuks. Eelista ühepäevaseid kontaktläätsesid, mida pärast märjaks saamist enam ei kasuta. "Kraanivett ei tohi nende puhastamiseks ega hoidmiseks kasutada," ütleb Haavel.

 

PEA MEELES!

* Kui vähegi võimalik, siis ära vees olles kontaktläätsesid kasuta

* Kui aga muudmoodi ei saa, siis anna endast kõik, et need veega kokku ei puutuks.

* Kui vesi läheb silma, siis eemalda kontaktlääts otsekohe, viska minema või desifitseeri hoolega.