Pilt on illustreeriv.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
31. detsember 2014, 14:47

Kolm olulist soovitust liigsete kilodega kimpus olijaile

Innustust kaalulangetajaile: kuidas kaotada 74 kilo 13 kuuga (28)

Seni, kuni 29-aastane Andie Mitchell end mäletab, oli ta alati teistest suurem. Kui naine kaalus pärast teist ülikooliaastat peaaegu 135 kilo, otsustas ta end kätte võtta. 13 kuuga õnnestus tal kaotada 74 kilo.

Andie Mitchelli lugu sai alguse tema üsna keerulisest lapsepõlvest. Tema alkohoolikust isa suri, kui tüdruk oli 12-aastane. Stressi leevenduseks, ja mõnikord ka igavuse peletamiseks, otsis naine tüdruk lohutust maiustustest, kirjutab Woman´s Health Magazine.

Loobus treeningutest kiiresti

Tüdruku peres ei rõhutatud kunagi tervisliku toitumise olulisust, ei räägitud, et toiduportsjonid ei tohiks olla liiga suured, ei rõhutatud puu- ja juurviljade vajalikkust. Naine meenutab, et sõi lapsepõlves päris palju ja kõike seda, mida tahtis ning täpselt siis, kui tahtis.

Kooliajal püüdis Andie käia küll trennis, mängis jalgpalli ja lacrosse´i. „Kui oled ülekaaluline, on meeskonnamänge raske mängida, sest kogu aeg on tunne, nagu oleksid tähelepanu keskpunktis," põhjendab Andie, miks kumbki treening tema südant ei võitnud.

Ülikooliajal püüdis Andie veidi ka jooksmas käia ja käis mõnikord jõusaalis, kuid loobus treeningutest sama kiirelt, kui oli alustanud. Pärast teist ülikooliaastat kaalus ta 135 kilogrammi.

Andie otsustas liituda kaalulangetusühinguga. Esmalt tabas teda seal šokk: Andie oli seni arvanud, et kaalub 121 kilo, kuid kaalunumbrid näitasid halastamatult 135 kilogrammi. Naine mõistis, et on terve elu kaalus vaid juurde võtnud ning kui ta kohe midagi ette ei võta, väljub asi täielikult kontrolli alt.

Õppis tasapisi sööki tervislikumalt valmistama

Esimese asjana kaalu langetamise teel loobus Andie maiustustest, snäkkidest ja limonaadist. Ta hakkas sööma maitsestamata jogurtit ja puu-ning juurvilju. See oli raske, sest magusaisu oli keeruline kontrollida. Samas innustas teda edasi rühkima teadmine, et kui ta tahab kaalus alla võtta, peab ta õppima elama magusata.

Tõsi, Andie ei loobunud kõigist lemmikutest. Näiteks oma suurima lemmiku, vürtsika kanaga pitsa asendas ta lihtsalt vürtsika kana rullidega – nii oli naisel lihtsam jälgida, kui palju ta sööb. Kokkamisega sina peal olnud naine hakkas tasapisi mõistma, et saab sööki muuta tervislikumaks ilma, et selle maitse oluliselt muutuks.

Ka alustas Andie uuesti treeningutega. Seegi oli keeruline, sest tööpäevad võtsid ta õhtuks täiesti läbi. Kuid naine leidis treeningud, mis talle meeldisid – kickbox´i ja fitnessi trennid motiveerisid teda iga kord veidi rohkem pingutama. Võiduna tundus iga kord juba seegi, kui naine üle jõusaali ukse astus.

Kui naine kaalust alla võttis, muutus ta järjest tugevamaks. Ka mõistis ta üha kindlamini, et suudab kõiki raskusi ületada. Nüüdseks peab ta oma kokandusblogi ja on kirjutanud raamatu kaalu langetamisest.

Kaalu kaotades õppis naine lohutust leidma mujalt kui vaid toidust. Nüüd  suhtleb ta stressi maandades söömise asemel oma pere ja sõpradega või läheb jalutama. Andie on rõõmus, et ta elu ei keerle enam toidu ümber.

Oma kogemuste põhjal annab ta ka kolm olulist soovitust neile, kes liigse kehakaaluga kimpus.

1. Ära karda, et jääd millestki ilma. „Mul oli raske trenni minna, sest soovisin hoopis sõpradega aega veeta. Aga ma mõtlesin järjekindlalt oma tervisele. Eesmärke tuleb silmas pidada, sest ainult sa ise saad end muuta ja teha enda jaoks parimat vaatamata sellele, mida teised teevad."

2. Kogu toitumise kohta teavet. „Oluline on olla teadlik tervislikust toitumisest, kaloritest ja toiduportsjonite suurusest. Kui saad selgeks, milliseid vigu oled teinud, on lihtsam alla võtta."

3. Võta üks päev korraga. „Keskendu iga päev tervislikule toitumisele ja treeningutele. Ära mõtle pidevalt, milline on su ideaalkaal – see tekitab liigset stressi. Isegi, kui sa täna ei suuda kõike ideaalselt teha, ei maksa meelt heita, kuid oluline on igal päeval anda endast parim."