Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
2. jaanuar 2015, 10:36

Suudlemine vabastab stressist ja tugevdab immuunsüsteemi (4)

Juba algkoolist on teada, et suudeldes anname edasi palju erinevaid mikroobe. Hiljaaegu tegid Hollandi teadlased kindlaks, et vaid kümne sekundi pikkuse suudlusega on võimalik edasi anda suisa 80 miljonit bakterit ning et suudlemine aitab vähendada stressi ja tugevdavab immuunsüsteemi.

Madalmaade rakendusuuringute organisatsiooni TNO ja Amsterdamis tegutseva muuseumi Micropia teadlased tegid suudlusuuringuid 21 paariga, kirjutab ajakiri Men´s Journal. Katseisikutele anti juua probiootilist jooki, mis sisaldas laktobatsille, bifidobaktereid ja muid kasulikke baktereid. Selgus, et pärast kümnesekundilist suudlust oli partneril neid probiootilisi baktereid suus kolm korda rohkem kui enne, mis tähendabki siis umbes 80 miljoni bakteri juurdesaamist.

Juhtivuurija Remco Kort kinnitab nende tulemuste põhjal, et suudlemine on tervislik, sest mida rohkemate bakteritega inimene elus kokku puutub, seda suuremat vastupanu oskab keha neile osutada.

Kui ühe suudlusega 80 miljonit bakterit saada tundub siiski üle mõistuse õudne, on suudlemiseks teinegi hea põhjus: see teeb head ka meie emotsioonidele ja stressitasemele. Uuringute järgi suurendab suudlemine meestel hormooni oksütotsiin taset (hormoon, mis soodustab emotsionaalset seotust) ja alandada hormooni kortisool (stressiga seotud hormoon) taset. Ka põhjustab suudlemine dopamiini (mõnutunnet soodustav hormoon) vabanemist, eriti nn prantsuse suudluse ajal. See võiks teadtaste arvates olla seksile ka parimaks eelmänguks.

Mõistagi võib suudlemise käigus saada ka haiguseid, näiteks mononukleoosi või hepatiiti või isegi grippi. Kuid teadlased soovitavad võimalike haiguste pärast mitte üleliia muretseda, sest inimesed on üksteist suudelnud aegade algusest peale. Sestap tasub igal juhul jätkata suudlemist: et näidata nii partnerile oma kiindumust, kogeda suudlemisega kaasnevaid häid emotsioone ja mõnutunnet.