2014 aasta parimad trepijooksjad Tallinna teletornis: Christian Riedl (GER), Piotr Lobodzinsky (POL) ja Tomas Celko (SLO). Kükitavad naiste kiiremad, parim eestlanna Kaisa Kukk ja tema kõrval Lenka Svabikova (CZE), pildilt on puudu on naiste kolmas Cristina Bonacina (ITA). Foto: Kirsti Jahilo
Valdo Jahilo spordiblogi
2. jaanuar 2015, 10:48

Liikumisaasta kestab edasi!

Tundub, et 2015. aastaga võib korduda sama häda, mis kaasnes lõppenuga: et kõik oma sportlikud plaanid ja soovid teoks teha, jääb aasta liiga lühikeseks ning nädalavahetusi väheseks. Nii ehk naa on see üks suur kompromisside jada ning näib, et nii see ka jätkub.

Iga aasta esimest päeva olen tähistanud traditsiooniliselt mõne liikuva tegevusega – usun, et nagu algab esimene päev, läheb loodetavasti ka ülejäänud aasta. Suusalumi sulas ära minutitega ning jaanuari esimesel päeval polnud terviserajad enam sellises vormis, kuhu oleksin soovinud oma suuskadega peale minna.

Eelmist aastat alustasin rattaretkega piki Rocca al Mare rannikuäärt. Kuna ilm oli sel korral lödine, siis vahetasin nüüd pedaalid jooksutossude vastu ja tegin tubli sissejuhatava 13-kilometrise jooksutiiru. Aasta viimastel päevadel vahendas telemagasin Reporter Eesti Olümpiakomitee ning partnerite ühisprojekti, mille käigus sooviti lõppeva Liikumisaasta tähistamiseks selgitada välja huvitavate ja põnevate spordialadega seotud inimeste hulgast Aasta Liikuja.

Minu kandidatuur läbis sõela tänu trepijooksu-harrastusele ning trepijooksu võistluste korraldamisele. Tihedas ja tugevas konkurentsis hääletasid inimesed kolmandale kohale jalgadega joonistajad (lülitades liikudes sisse gps-i, on võimalik virtuaalsele kaardile joonistada maastikul kulgedes erinevaid kujundeid ja pilte). Teiseks tunnistati tublid ekstreemrahvatantsu viljelejad ning esikoha vääriliseks allakirjutanu trepijooksu hobi. Suured tänud kõigile hääle andnutele!

Lisaks Tauno Kangro armsale skulptuurile kaasnes võiduga ka prii osalemine aprilli keskel Rotterdami maratonil. Kuna kuulu järgi on Rotterdami rada üks kiiremate killast, tekkis salasoov üritada seal joosta oma parimat maratoniaega. Et hooaja mõttes on see start harjumatult varajane, tuleb selleks juba praegu valmistuma hakata. Andsin omale uusaastalubaduse ükskõik mis ilmaga nädalas vähemalt korra üks üle10-kilomeetrine jooksuots teha. Ehk hoiab see maratoniks mingisugustki jooksutoonust – ja tunnetust lihastes.

Jaanuari lõpus toimub trepijooksu karikasarja finaal Viini teletornis. Eelmisel aastal oli meie Tallinna teletorni trepijooks üheks ametlikuks osalusetapiks ning parimad 30 meest ja naist kogusid siit maailma karikasarja punkte. Hea uudis kõigile trepijooksjatele: ka 2015 aasta teletorni trepijooksu etapp, mis toimub sel korral 5. aprillil, on rahvusvahelise mõõtmega ning osalejaskonnaga. Eelmisel korral oli osalejaid 14-st riigist. Kui eestlastel on soov sel alal läbi lüüa, on praegu viimane aeg hakata end tagant utsitama.

Meestest noppis eelmisel aastal siin ülekaaluka võidu viimasel paaril aastal maailma kõrgemaid treppe valitsenud Piotr Lobodzinky Poolast. Parim eestlane oli end üheksandaks jooksnud Aleksander Andre. Naistest oli kiireim Lenka Svabikova Tšehhist, parim eestlanna oli vaid loetud sekunditega kaotanud Kaisa Kukk.

Loodan kogu südamest, et sel aastal kasutavad siinsed trepijooksjad ära oma kodutorni eeliseid ning näitavad, mis masti sportlastega maailma eliidil siin Eestis kokku tuleb puutuda! Hoian teile pöialt ning kutsun jalga soojaks tegema siinsetel eel-etappidel!

Kodumaine trepijooksusari saab alguse juba veebruaris ning jätkub märtsis. Kõigile etappidele saab stardikoha tagada trepijooksu vastvalminud kodulehel www.trepijooks.ee. Kohe, kui on paigas suure finaali ehk teletorni jooksu täpsed tingimused, avaneb eelregistreerimiseks ka see võistlus.

Ning veel üks uudis, mis meele rõõmsaks tegi ning pani ennast uhke ja tugeva eestimaalasena tundma. 1. jaanuaril kuulutas USA-s Californias resideeriv rahvusvaheline avavee ujumise assotsiatsioon WOWSA välja 2014 aasta avaveeujumise meesujuja. Selleks on eestlane, 40-aastane Henri Kaarma! Võidu tõi tema uskumatuna näiv saavutus: +0,8 kraadises vees ujutud 2,4 kilomeetrise distantsi läbimine ajaga 41.57! Palju õnne nii Henrile kui kõigile teistele tublidele taliujujatele- ja karastajatele!

Kellele tundub saavutus uskumatuna, siis seda ta enamiku jaoks ongi. Väärt eeskuju ja sihikindlus, mis näitab, et oma rida ajades ning harrastusega tegeledes on võimalik ilma teha ka laia maailma konkurentsis!