Punane lint näitab toetust inimestele HIV/ AIDSiga.Foto: MARIANNE LOORENTS
Keha
5. jaanuar 2015, 10:25

Eestis on aastate jooksul HI-viirus diagnoositud 8992 inimesel.

Vananemine HI-viirusega toob kaasa hulgaliselt uusi muresid (1)

Kuna esimesed HI-viirusega inimesed on jõudmas kõrgesse ikka, võeti hiljuti St. Michaeli Haigla uuringu teemaks küsimus, kas tervishoiusüsteem ja muud riiklikud strateegiad on nende keerukate meditsiiniliste ja sotsiaalsete vajaduste rahuldamiseks valmis.

Kõrge elatustasemega riikides, nagu näiteks Kanadas, on 30 protsenti HI-viirusega inimestest vähemalt 50aastased, paljud aga jõudnud juba 60. ja 70. eluaastatesse. San Franciscos on üle poole HI-viirusega inimestest üle 50aastased, vahendab väljaannet Science Daily portaal Meditsiiniuudiseid.

"Fakt, et inimesed vananevad koos HI-viirusega, on positiivne," ütles neuropsühholoog doktor Sean B. Rourke, St. Michaeli Haigla neurouuringute üksuse juht. "See näitab, et Ontario on teinud head tööd, tagades HIViga inimestele juurdepääsu meditsiinisüsteemidele ja ravimitele, mis aitavad HI-viirust ohjes hoida. Kuid ees terendab märkimisväärne kriis."

Uuringus, mille tulemused avaldatakse ajakirja Current Opinion in HIV and AIDS juulinumbris, avastas dr Rourke, et HI-viirusega inimeste puhul võib vananemine kaasa tuua suuremaid probleeme kui üldise elanikkonna hulgas. Selle põhjusteks on HI-viirusega seotud eelarvamused, sõprade ja sotsiaalsete suhtlemispartnerite kaotus ning tervisele kahjulikud mõjud, mida avaldavad nii viirus kui ka selle vastased ravimid.

Vanematel HI-viirusega inimestel esineb tõenäoliselt rohkem vaimse tervise ja neurokognitiivseid kahjustusi kui teistel samaealistel isikutel, samuti on nad ühiskondlikult suuremas isolatsioonis. Üks Ameerika Ühendriikides läbi viidud uuring näitas, et 94 protsendil üle 50aastastest HI-viirusega inimestest esines vähemalt üks muu krooniline haigus, keskmiselt aga koguni kolm.

Doktor Rourke’i sõnul pensioniplaanid ja tervishoiuasutused ei arvesta ega oota, et inimestel tekivad need probleemid nooremas eas. Geriaatreid pole õpetatud HI-viirusega tegelema ning HIV-alase väljaõppega spetsialistidel puudub geriaatriaalane koolitus.

Eestis diagnoositi Terviseameti andmetel eelmise aasta lõpuks 290 HIV-nakatunut ning kokku on aastate jooksul HI-viirus diagnoositud 8992 inimesel, sealhulgas aids 432 inimesel.