Valges veinis sisalduv hape kahjustab hambaemaili ja teeb hambad vastuvõtlikumaks kauapüsivatele plekkidele.Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
5. jaanuar 2015, 13:21

Ettevaatust! Need 13 toitu-jooki muudavad su enneaegu vanaks! (14)

Kõik, mida sa sööd ja jood, mõjutab ka su nahka. Just seepärast on pärast grillipidusid või veiniõhtut näonahk eriti korrast ära ning pikalt ebatervislikke eluviise elades kipud sa ka vanem välja nägema.

Sest just pidev kehv toitumine kiirendavad naha ja ka hammaste vananemisprotsessi. Health.com toob välja 14 toitu, millest peaksid näpud eemale hoidma juhul, kui soovid noor välja näha.

* Maiustused. Tarbides rohkem suhkrut, kui sinu rakud suudavad töödelda, liituvad üleliigsed suhkrumolekulid valkudega ja kahjustavad nii nahka pringina hoidva kollageeni tootmist.
Kui liialdad maiustustega, kahjustab see ka hambaid, sest magus soodustab bakterite vohamist hammastel ja nii ka kaariese teket. Seepärast võiksid pärast magusa söömist loputada suud veega või närida suhkruvaba närimiskummi.

* Alkohol viib kehast vedelikku välja ning häirib ööund. Kehv uni on seotud kortsude tekke, ebakorrapärase pigmentatsiooni ja naha vähenenud elastsusega.
Alkohol mõjutab aga maksa: kui toksiine koguneb maksa liiga palju ja maks ei suuda neid liigse alkoholi tarbimise tõttu enam lagundada, võib see endaga kaasa tuua akne, kahvatuse ja kortsud.

* Valge vein on väärt eraldi nimetamist, sest see kahjustab tõsiselt hambaid. Kui klaas punast veini teeb suu lihtsalt punaseks, siis valges veinis sisalduv hape kahjustab hambaemaili ja teeb hambad vastuvõtlikumaks kauapüsivatele plekkidele.
Kuid ära mingil juhul pese hambaid kohe pärast veini joomist – sama kehtib tegelikult ka iga muu happelise joogi kohta, sest hammaste harjamine sellisel hetkel soodustab vaid hambaemaili lagundamist. Hea oleks umbes tund aega oodata, et hambad jõuaks pärast happega kokkupuudet remineraliseeruda.

* Söestunud liha. Kergelt söestunud grill-liha võib sisaldada põletikku soodustavaid süsivesinikke, põletik mõjub jällegi kehvasti naha elastsuse eest vastutavale kollageenile.

* Soolased toidud. Sool viib kehast vedelikku välja ja võib nii põhjustada pundunud välimust. Kui soovid soolasisaldust igapäevastes toitudes vähendada, ole ettevaatlik ka poolfabrikaatide ja purgitoitudega – need sisaldavad soola erakordselt palju.

* Töödeldud liha. Suur osa sinkidest, vorstidest ja peekonist sisaldab sulfiteid ja teisi säilitusaineid, mis võivad tekitada nahas põletikku ja kiirendada nii vananemisilmingute teket. Ka on töödeldud liha enamasti väga soolarohke.

* Vürtsikas toit võib punetava naha panna veelgi rohkem punetama ja kahjustada nahka menopausi ajal, sest sel ajal kipuvad nahas asuvad väikesed veresooned olema tundlikumad.

* Punane liha. Rasvase lihaga kaasnevad vabad radikaalid, mis kahjustavad terveid rakke ja mõjutavad muu hulgas naha võimet toota kollageeni. Kollageen hoiab naha elastse ja pringi.

* Energiajoogid on üsna happelised ning mõjuvad hammastele samuti nagu valge veingi.

* Limonaad. Hambaemaili kahjustavad kõik tsitruselised joogid, kuid võrreldes apelsini- ja greibimahlaga on sidrunimahl kõige hullem. Kui sellele lisada ka suhkur, on emailikahjustus hammastel möödapääsmatu.

* Kofeiiniga joogid. Kofeiin, nagu kõik teised diureetikumid, viib vedelikku kehast välja ja muudab naha kuivaks. See soodustab vana ja väsinud väljanägemist. Kui oled suur kohvisõber, ära unusta veejoomist ja naha niisutamist kreemiga.
Ka võib kohv tekitada hambaemaili pinnale mikroskoopilisi poore ning aja jooksul hambaid söövitada. Sellest hoidumiseks oleks mõistlik juua pärast kohvi klaas vett või närida suhkruvaba närimiskummi.

* Transrasvad võivad põhjustada südamehaiguseid ja mõjuda kehvasti ka nahale, soodustades selles põletike teket ja pärssida seeläbi naha võimet kollageeni toota. Ka teevad transrasvad naha vastuvõtlikumaks UV-kahjustustele, mis on uuringute järgi naha vananemise põhjus number üks.

* Must tee ohustab suure tanniinide sisalduse tõttu hambaid hambaplekkidega. Et viimaste uuringute järgi aitab piimas leiduv kaseiin neid plekke vähendada, joo teed piimaga. Hoidu aga happelise sidruniviilu panemisest tee sisse.