Uuringu autorid kinnitavad, et võime tasakaalu hoides ühel jalal seista näitab aju tervise olukorda.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
5. jaanuar 2015, 16:31

PROOVI JÄRELE: Lihtne test saamaks teada, kas sind ohustab insult (2)

Sul on 20 vaba sekundit? Tõuse toolilt püsti ja püüa järgnev tekst läbi lugeda ühel jalal seistes. Kui sa ei saa seda teha ilma tasakaalu kaotamata, loe siiski uudis lõpuni ja mõtle, kas peaksid arstiga arutama, et midagi oma eluviisides muuta.

Ajakirjas Stroke avaldatud värske uuringu järgi on nimelt lood nii, et neil kes, ei kannata ühel jalal seista vähemalt 20 sekundit korraga ilma tasakaalu kaotamata, on suurem riski haigestuda insulti ning nad on ohustatud ajukahjustusest üldisemalt.

Redbook vahendab Jaapanis Kyoto Ülikoolis läbi viidud uuringut, milles osales 841 naist ja 546 meest, kelle keskmine vanus oli 67. Nad pidid seisma ühel jalal nii kaua kui suutsid kuni 60 sekundit. Seejärel tehti uuringus osalejaile MRI uuring tuvastamaks nende veresoonte seisundit.

Leiti, et osalejad, kes ei suutnud ühel jalal tasakaalu kaotamata seista rohkem kui 20 sekundit, olid suurema tõenäosusega kahjustunud veresoontega ja suurema riskiga insulti haigestuda kui need, kes seisid ühel jalal üle 20 sekundi. Seda ka siis, kui enne uuringut puudusid kliinilised veresoonte kahjustusele viitavad sümptomid.

Uuringu autorid kinnitavad, et võime tasakaalu hoides ühel jalal seista näitab aju tervise olukorda. Inimesed, kellel ühel jalal seistes tasakaal puudub, peaksid oma tervisele pöörama suuremat tähelepanu, kuna see võib tähendada suurenenud riski ajuhaigusteks ning ka kognitiivsete võimete languseks.