Hea nõu

Lugu avaldati esmakordselt 2011. aasta jaanuari Tervis Plussis.

Kopse mõjutavad toiduained (8)

Tervis Pluss, 10. jaanuar 2015 15:23
Kopsude niiskuse korral aitavad muuhulgas ingver ja küüslauk.Foto: PantherMedia / Scanpix
* Kopsude kuivuse korral on soovitatav süüa sojaoatoite, spinatit, rukist, hirssi, pirne, õunu, vetikaid, seeni, pähkleid, seesamiseemneid, mett, piima ja piimatooteid, mune, austreid, kala ning sealiha. Vältima peaks vürtsikaid ja teravaid toite, samuti suitsetamist.

* Kopsude niiskuse korral tuleks eelistada Cayenne'i pipart, küüslauku, sibulat, naerist, kaalikat, värsket ingverit. Hoiduma peaks piimatoodetest, pähklitest ja sojatoodetest.

* Kopsude kuumuse korral sobivad hästi supid ja pudrud riisist, rukkist ja hirsist. Reguleerivad toiduained on ka õunad, virsikud, pirnid, maasikad, tsitruselised, vetikad, seened, redis, porgand, kõrvits, kapsas, lillkapsas, papaia. Vältima peaks kohvi, alkoholi, lamba- ja muud liha, punast kala, küüslauku ja sibulat, kaneeli, ingverit ja teisi soojendavaid vürtse.

* Kopsu yini defitsiiti aitavad leevendada vetikad, apelsinid, virsikud, pirnid, õunad, arbuus, tomatid, banaanid, soja, või ja teised piimatooted, munad, austrid, sealiha.

* Kopsude qi nõrkuse puhul sobivad menüüsse eelkõige riis, oad, porgand, kartul, värske ingver, rukis, heeringas, lagrits.

Samal teemal

01.03.2015
Veealuste põldude saak - kas vetikaid tasub süüa?
18.02.2015
TEE ISE: Kiirelt valmiv ja odav ainevahetust turgutav jook
12.01.2015
Naermine on mõnus, sest...
08.01.2014
Millist heli teevad sinu kopsud? Selget või sogast?