Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
6. jaanuar 2015, 09:59

Loe, millist kahju teeb suitsetamine tervisele (2)

* Tubakatarvitaja igemed on ärritatud ja haiged. Igemete haigused põhjustavad igemete paistetust, valulikkust, kergesti tekkivat veritsust ja igemete taandumist, bakteriaalse katu tekkimine igemete ja hammaste vahele põhjustab hammaste lagunemist ja väljalangemist. Väheneb maitsetundlikkus.

* Tubaka tarvitamine tõstab suuõõne vähi ohtu. Huulevähk ja keelevähk on agressiivsed ja kiiresti arenevad vähivormid. Samuti võib vähk tekkida kõris, neelus, kurgumandlitel. 90% nendest vähijuhtudest on otseselt seotud tubaka tarvitamisega.

* Ema suitsetamine raseduse ajal on tõsine oht nii tulevase lapse kui ka ema tervisele, suureneb väga paljude tüsistuste oht, kaasa arvatud lapse arenguhäired, enneaegne sünnitus ja madal immuunsus.

* Suitsetaja risk haigestuda südame- ja veresoonkonnahaigustesse on 2–4 korda kõrgem kui mittesuitsetajal. See suurendab nii insuldi kui infarkti riski.

* Suitsetamine põhjustab verevarustuse häireid jäsemetes. Jalgades või kätes tekivad selle tulemusena valulised krambid, tuimus, kipitus ja väsimus, suureneb infektsioonioht, põhjustab gangreeni ja vajaduse jäse amputeerida.

* Tubakasuitsus sisalduvad keemilised ained tekitavad kroonilisi kopsuhaigusi. Tekib krooniline õhupuudustunne, hingeldus ja köha.

* 90% kopsuvähijuhtudest on seotud tubaka tarvitamisega. Tubakasuitsus sisalduvad kantserogeenid ja tõrv põhjustavad vähi teket ja soodustavad selle arengut. Tubakakeemia võib põhjustada ka maksavähi teket