Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
6. jaanuar 2015, 13:40

Tänavu teisiti: 10 head põhjust, miks mitte liialt oma kehakaalule keskenduda

Iga aasta algus paneb inimesed lubama, et uuel aastal võtavad nad kaalust alla ning hoolitsevad oma tervise eest. Äkki teeks tänavu aga teisiti ja lubaks endale hoolitseda oma keha eest tervikuna, mitte vaid kaalu langetades?

Parim viis selleks on elada elu, mida tahad, sest tegelikult saad vaid nii olla õnnelik. Kehakaal ei oma siin mingit tähtsust. Huffington Post toob välja 10 põhjust, miks sa ei peaks tänavu oma kehakaalule liigset tähelepanu pöörama.

1. Üsna suure tõenäosusega ei õnnestu sul ka tänavu kaalust alla võtta. Kuid ära muretse – teadlaste sõnul ei ole see sinu süü. Dieedid ebaõnnestuvad, sest neil ei ole pikaajalist mõju su kehakaalule. Küll aga mõjutavad nad Su enesehinnangut, sest ebarealistlike ootustega panevad nad sind eesmärki mitte täites tundma end tõelise luuserina.

2. Kui ebaõnnestub ja sa tunned end luuserina, tekib nõiaring: esmalt sa masendud ning siis hakkad taas dieeti pidama. Ja isegi, kui suudad kuu aega rangest toitumiskavast kinni pidada, muretsed sa mitte kaalu langetamise, mitte selle säilitamise pärast. Ja stress muudkui koguneb. Hoia end parem sellest nõiaringist eemale.

3. Su keha ei ole probleem, mis nõuab lahendust. Su keha on su kodu. Ükskõik, milline see poleks, annab see sulle igatahes märku, kui midagi on valesti. Ehk selle asemel, et keha väevõimuga muuta, peaksid õppima teda kuulama.

4. Kõige tõenäolisemalt saad sa kaalulangetusega kaasa hoopis kaalutõusu. Asi on selles, nagu sa oled ilmselt varemgi kuulnud, et suurem osa dieedipidajatest võtab küll paar kilo alla, kuid üsna pea on kaotatud kilod tagasi ja tõenäolisemalt rohkemgi veel. Kaalu pidev kõikumine on kehale päris kindlasti kahjulikum kui keskmisest natukene kõrgem kehakaal.

5. Üldlevinud arusaam, et ainult kõhn on ilus, mida ümbritsev elu meile hommikust õhtuni peale surub, ei vasta tõele. Meil on viimane aeg mõista, et igas suuruses ja vormis inimene on ilus. Sellise suhtumisega õnnestuks päästa paljude noorte neidude madal enesehinnang ning säästa neid haigestumast toitumishäiretesse.

6. Kui oled staažikas dieeditaja, ei ole kaalu langust sinu jaoks kunagi küllalt ning sa satud jällegi omamoodi nõiaringi. Ükspuha, kui palju sul alla võtta ei õnnestu, tunned sa ikka vajadust veel mõnest kilost lahti saada. Püüa lõpuks ometi oma mõtlemine korda saada ja õpi end armastama, ainult nii on võimalik, et peeglist vaatab sulle vastu üks armas ja kena inimene.

7. Pidev mure kehakaalu pärast ei ole tervislik eluviis, sest see toob kaasa kroonilise stressi, madala enesehinnangu, enese halvustamise ja oma keha vihkamise. See hävitab sind oluliselt rohkem kui paar lisakilo.

8. Pidev paaniline jälgimine, mida sa endale suhu pistad, viib suurema tõenäosusega toitumishäireteni kui toob kasu tervisele. Põhjus taas lihtne: nii eirad sa keha tegelikke vajadusi. Selle asemel kuula oma keha, õpi eristama näljatunnet emotsionaalse söömise vajadusest ning reguleeri eelnevale toetudes oma toiduportsjoneid.

9. Kui keskendud ideaalse figuuri saavutamise nimel tervema elustiili kasuks, saavutad edu ja vähendad oma kehamassiindeksit palju suurema tõenäosusega.

10. 40% inimestest annab aasta alguses endale lubaduse kaalust alla võtta ja samapalju inimesi ei suuda seda lubadusi täita. Seda põhjusel, et nad kasutavad kõike seda, mis varemgi on ebaõnnestunud. Just seepärast teegi tänavu teisiti ja hakka ometi aru saama, et sa oled õnnelik vaid end oma kehas hästi tundes.