Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. jaanuar 2015, 12:38

Pooled naised lõpetavad pärast menopausi seksimise (15)

Menopausi pikkus on keskmiselt kolm aastat, kaheksa kuud ja 20 päeva. Briti teadlased said hiljaaegu mitusada keskealist naist küsitledes teada, et pooled naised lõpetavad pärast menopausi seksimise.

Menopausi ajal toimuvad naise kehas muutused – lõpeb menstruatsioon ja munasarjade töö. See mõjutab ka naiste seksuaalsust, Briti teadlaste uuringu tulemusel ilmnes, et suure hulga naiste huvi seksi vastu hääbub pärast menopausi veidi rohkem kui kuueks aastaks, kirjutab Genius Beauty.

Ligi pooled küsitluses osalenud naistest väitsid, et nad ei tahtnud pärast menopausi enam eriti seksida ning teine pool naistest ütles, et nad polegi pärast nii suuri muutusi seksinud. 60% vastanutest oli pärast menopausi kimpus tupe kuivusega, 20% neist ostis seksi jaoks libestit. Samuti ligi pooled vastanutest tunnistasid, et menopaus oli nende suhtele kui psühholoogiline test.

Naistelt küsiti ka seda, kui kaua menopaus neid mõjutas ning selgus, et keskmiselt oli menopausi pikkus kolm aastat, kaheksa kuud ja 20 päeva. Meeleolumuutused püsisid kaks aastat 10 kuud ja 15 päeva. 92% vastanutest kinnitas, et nende jaoks on seks endiselt ka pärast menopausi oluline, kuid 44% naistest ei tundnud end pärast seda seksi jaoks eriti naiselikult.

Suurbritannias algab menopaus keskmiselt umbes 51. aastasel naisel. Mõned naised võivad seda kogeda juba kolme- või neljakümneselt, kui keha vähendab järsult naissuguhormooni östrogeeni taset, mistõttu nende munasarjad lõpetavad aktiivse töö.