Rinoviiruse põhjustatud nohu ärahoidmiseks hoia nina soojasFoto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. jaanuar 2015, 08:55

EMAL ONGI ÕIGUS: lähed õue ilma mütsi ja sallita, jääd haigeks (5)

Kõik meist on tüdimuseni kuulnud ema käsku, panna külma ilmaga müts pähe, sall kaela ja hoida nina soojas. Teadlased kinnitavad, et ema käsk on õigustatud: kui hingamisteed ei ole piisavalt soojas, on rinoviiruste põhjustatud nohu kärme tulema.

Ameerika Ühendriikide teadusakadeemia toimetistes ilmunud uuringu järgi ei ole madal õhutemperatuur otse nohu tekitajaks. Küll aga kinnitavad hiirte epiteelkoe rakkudega tehtud katsed, et madalam kehatemperatuur pärsib immuunsüsteemi tööd ja võimaldab nii rinoviirustel end hõlpsamalt paljundada, kirjutab Woman´s Day.

Rinoviirus on sagedaseim nohu tekitaja ning on püsivalt olemas ka umbes veerandi tervete inimeste organismis.

See, et rinoviiruste jaoks on hingamisteed parimaks kasvulavaks, on varasemalt teada. Nüüd sai aga selgeks, et rinoviirus armastab jahedamat temperatuuri. Kui kopsude sisetemperatuur on keskmiselt 37 kraadi, siis ninaõõne jahutab välisõhk 33 – 35 vahele ning seal hakkabki rinoviirus soodsate tingimuste tekkides paljunema. Selle kinnitamiseks tegid teadlased nimetatud temperatuuridel hiirtega ka katseid. Ning, nagu nad rõhutavad, küsimus ei ole mitte ainuüksi temperatuuris, vaid selles, kuidas keha sellele reageerib.

Seega – müts pähe ja sall kaela ning külmaga tõmba nina ette ka sall. Nii on sul mingigi võimalus nohu ära hoida eriti, kui sa kuulud selle veerandi inimeste hulka, kelle organismis elab rinoviirus püsivalt.