Kui Tabitha kaalus 134 kilo, otsustas ta end kätte võtta. Neli aastat hiljem oli ta saavutanud oma eesmärgi, kaaludes vaid 69 kilo.Foto: Ekraanitõmmis (redbook.com)
Keha
8. jaanuar 2015, 15:52

NAINE KAOTAS NELJA AASTAGA 65 KILO: hulgiskleroos püsib pärast kaalukaotust kontrolli all (3)

Viis aastat tagasi kaalus Tabitha Antoniak 134 kilo ja tema tervis muutus sclerosis multiplexi tõttu päev-päevalt halvemaks. Nüüd on ta poole kergem, tema haigus püsib stabiilne ning ta on leidnud endale oma elu armastuse.

Elumuutused ei ole kunagi lihtsad. Tabitha Antoniak (34) on pidanud üle elama paljutki: tal diagnoositi hulgiskleroos ning tema abikaasa otsustas kolida teise naise juurde. Lisaks kõigele kaalus ta 134 kilo ning kehakaal mõjus tervisele päev-päevalt üha laastavamalt.

Kõik need hädad tabasid naist aegamisi, kirjutab Redbook.

Lapsena oli Tabitha oli innukas sportlane. Kui ta lõpetas 1998. aastal gümnaasiumi, kaalus ta vaid 65 kilo vaatamata oma suurele isule. Kolledži ajal hakkas ta kooli kõrvalt tööl käies ja pärast vanemate lahutust üha rohkem toidust lohutust otsima. Kui ta kooli kaks aastat hiljem lõpetas, kaalus ta juba üle 90 kilo.

Steroidid puhusid söögiisu lõkkele

Kaks aastat hiljem abielludes istus ta koos abikaasaga igal õhtul voodiserval ja vaatas tellitud kiirtoitu süües telekat, kuniks lihtsalt uinuti.

2004. aastal hakkas Tabitha nägemine jupsima – kõik muutus järsku uduseks. Et tema emal oli varasemalt sclerosis multiplex diagnoositud, teadis Tabihita, et nägemisnärvipõletik võib olla selle haiguse esimene sümptom. Et testid selle olemasolu ei kinnitanud, lükkas naine pähe tekkinud hirmumõtted eemale.

Umbes kaks aastat hiljem valutas Tabihital üks õlg järjest sagedamini, tema käed ja jalad muutusid tuimaks. Kui uuringud kinnitasid haiguskollete olemasolu ajus, tundis naine suurt hirmu ratastooli jäämise ees. Naine hakkas tarvitama haigust aeglustavaid ravimeid ja lisaks ka steroide, mis puhusid söögiisu lõkkele. Lõpuks kaalus naine 134 kilo.

Ja nagu sellest kõigest oleks veel vähe, avastas Tabihita, et tema mehel on armuke. Kuigi haigusest laastatud, püüdis ta veenda meest jääma. „Vaata, ma ei ole see mees, kes hakkaks sinu ratastooli lükkama," kostis mees vaid. See vestlus tegi naisele väga haiget. Reetmisest rohkem puudutas teda kehakaaluga seonduv. „Ma nõustusin oma mehega, ma ei meeldinud ise ka endale enam," nendib Tabitha.

Hirm süstis jõudu end kätte võtta

Esialgu oli neljatoalises rantšo stiilis kodus üksi elamine naise jaoks hirmutav. Ta teadis, et kui ta ei saa oma haiguse tõttu ühel hommikul liikida, ei ole teda kedagi aitamas. Hirm süstis naisele jõudu ja pani teda enda eest hoolitsema.

Ta hakkas tegema järjest enam otsuseid iseenda vajaduste rahuldamiseks, tegema tervislikumaid toiduvalikuid ja veetma aktiivsemalt vaba aega. Ta võttis üha enam ette pikemaid jalutuskäike.

See kõik tõi kaasa ka hulgiskleroosi peatumise: kas see oli tervislikumate eluviiside järgimisest või haiguse ettearvamatusest, ei oska keegi öelda. Pärast kolme aastat, kui ta end taas aktiivsemalt liigutas, kaotas naine igatahes üle 30 kilo ja tundis end jälle paremini. Ning mis kõige olulisem: alates 2009. aastast pole magnetresonantsuuring tema ajust leidnud ühtegi uut haiguskollet. Naine usub, et sclerosis multiplexi ravimid võivad toimida, kuid kindlasti on oma osa ka tervislikumatel eluviisidel.

2011. aasta alguses, kui Tabitha tundis end taas olevat oma elu peremees, ühendus ta Facebooki kaudu oma keskkooliaegse sõbra Bill Shimkus, kelle abielu oli samuti lõppenud. Järgmise paari kuu jooksul nad armusid.

Kaalukaotus taastas ka usalduse iseenda vastu

Bill andis naisele nõu treeninguteks ning hakkas temaga koos ka liikuma. Tabitha hakkas pidama kiirdieeti, mille reeglid olid lihtsad: päevas tuli teha 30 minutit aeroobseid harjutusi, juua 1,8 liitrit vett ning tarbida 22 grammi kiudaineid. Päevane toidukaloraaž võis jääda 1000 – 1400 vahele.

Ta hakkas jalgsi tööle minema ja osalema intervalltreeningutes, samuti tegi paar päeva nädalas jõutreeninguid. Naine pidas oma tulemuste ja toitumise kohta päevikut.

Tabitha arvab, et tema edu võti oli Bill, kes nõustus olema tema treeneriks. Mees ärkas iga päev kell 5, aitas koostada treening- ja toiduplaane ning toetas naist igati.
2013. aasta veebruariks oli naine saavutanud oma eesmärgi ja kaotanud lisaks veel 38 kilo, kaaludes nüüd veel vaid 69 kilo.

Kuigi aeg-ajalt kimbutavad Tabithat ikka valud, on tema haigus kontrolli all. Naine teab, et ei ole mingit garantiid, et ta saab terveks, kuid on ikkagi veendunud, et aktiivne eluviis ja kaalulangus on aidanud haigust pidurdada. Lisaks on kaalukaotus taastanud naise usalduse iseenda vastu ja teinud temast taas positiivse ja energilise inimese.

Tabitha nõuanded kaalu alandada soovijatele:

* Kui otsustad kaalu langetada, ära mingil juhul loobu oma otsusest!
* Toida oma keha, kuid hoia kaloritel silma peal.
* Loobu kiirtoitudest.
* Ole paindlik. Ehk – kui otsustad snickersit süüa, hoia mõne teise söögikorra arvelt kaloritega tagasi.
* Söö, mida soovid. Ükski kaalulangetaja ei pea sööma ainult salateid. Tuleb proovida uusi asju nii kaua, kuniks leiad tervisliku toidu, mis sulle maitseb.
* Võta sõbrad appi, nii saate üksteist innustada treeningul osalema ka siis, kui muidu tundub, et pole aega või ei viitsi.